21. 11. 2019, 06:00 | Vir: STA

Na Goriškem ob dnevu boja proti nasilju nad ženskami vrsta prireditev

Kaja Šoštarec/STA

Ob mednarodnem dnevu boja proti nasilju nad ženskami, ki ga obeležujemo 25. novembra, različne organizacije v novogoriški občini pripravljajo niz prireditev, katerih skupno sporočilo je ničelna toleranca do vseh vrst nasilja. Letos so sicer na območju Policijske uprave Nova Gorica obravnavali več kot 30 kaznivih dejanj nasilja v družini.

Novogoriška policijska uprava je v desetih mesecih letos obravnavala 33 kaznivih dejanj nasilja v družini, od tega na območju policijske postaje Nova Gorica 14 primerov kaznivega dejanja grožnje, en primer lahke in en primer hude telesne poškodbe ter tri primere kaznivega dejanja zalezovanja. Žrtve kaznivega dejanja nasilja v družini so v največ primerih ženske, stare med 24 in 34 let, osumljenci pa so v večini primerov moški, največkrat stari med 24 in 44 let, je na sredini novinarski konferenci povedal tiskovni predstavnik PU Nova Gorica Dean Božnik.

Kot je dodal, pa je po ocenah nevladnih organizacij, ki delujejo na področju preprečevanja in odpravljanja posledic nasilja nad ženskami, v Sloveniji delež neprijavljenega nasilja, zlasti ko gre za nasilje v domačem okolju in partnerskih odnosih, mnogo višji od uradnih podatkov. Nasilje, ki se dogaja za štirimi stenami, namreč nemalokrat ni razkrito.

Strah, sramota, zapleti ob prijavi nasilneža, ki je pogosto član družine ali partner, silijo ženske, da so tiho in se izolirajo od okolice.

Na novogoriškem centru za socialno delo letno obravnavajo 30 do 40 primerov nasilja v družini, kjer so prisotni tudi mladoletni otroci, in okoli deset primerov nasilja nad starejšimi in invalidi. Porast nasilja opažajo tudi v družinah, ki prihajajo iz drugih okolij.

"Viša se odstotek psihičnega in čustvenega nasilja, ko gre za razpad družin. Visok odstotek nasilja beležimo tudi v primerih, ko so v družinah prisotni alkohol, droge, duševne in osebnostne motnje," je povedala Tanja Pipan iz centra za socialno delo. Ob tem je opozorila, da je za žrtve ključnega pomena zavedanje, da niso same ter da jim poleg strokovnih služb pomaga tudi okolica.

  • Sklop prireditev se bo začel v ponedeljek, ko pripravljajo dogodek za učence višjih razredov osnovne šole na temo preprečevanja nasilja. Zaključil pa se bo 2. decembra s predavanjem psihologinje Melite Zver Makovec z naslovom Nasilje - pereč družbeni problem ali realnost vsakdana.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.