7. 9. 2020, 11:19 | Vir: STA

Na Hrvaškem 117 novih okužb, večina šol danes odprla vrata

Hina/STA

Na Hrvaškem so v minulih 24 urah potrdili 117 novih okužb z novim koronavirsom, tri osebe pa so umrle zaradi covida-19, je sporočil nacionalni štab civilne zaščite. Gre za nekoliko nižjo dnevno številko novookuženih kot v preteklem tednu, kar je lahko posledica tudi manj opravljanih testiranj ob koncu tedna.

Glede na današnja poročanja nekaterih štabov civilne zaščite iz posameznih županij so tudi v minulih 24 urah največ novih okužb zabeležili v splitsko-dalmatinski županiji, v kateri so potrdili 31 novih primerov. Iz zadrske županije so poročali o osmih novookuženih od nedelje, iz istrske o treh ter iz primorsko-goranske županije o enem.

Trenutno je v sosednji državi 2614 aktivnih primerov okužbe z novim koronavirusom. Na bolnišniškem zdravljenju je 307 ljudi, med njimi jih je 19 priključenih na ventilatorje. V samoizolaciji je 8819 ljudi, je še objavil nacionalni štab civilne zaščite v svojem rednem dnevnem poročilu, ki ga objavi ob 10. uri.

Potem ko so od nedelje umrle še tri osebe, se je število smrtnih žrtev covida-19 na Hrvaškem povzpelo na 201.

Od 25. februarja, ko so na Hrvaškem zabeležili prvi primer okužbe z novim koronavirisom, so potrdili 12.081 okužb. Medtem je okrevalo 9266 oseb.

Doslej so testirali nekaj več kot 193.150 ljudi, med njimi 1793 v minulih 24 urah. Prejšnji teden so dnevno testirali tudi po več kot 4000 oseb.

Začetek šolskega leta

Na prvi dan novega šolskega leta v hrvaških osnovnih in srednjih šolah pričakujejo nekaj manj kot 460.000 učencev in dijakov, ki bodo pouk obiskovali ob strogih epidemioloških ukrepih. Hrvaški minister za znanost in izobraževanje Radovan Fuchs je danes dejal, da se začenja najbolj negotovo šolsko leto doslej.

Hrvaško ministrstvo za znanost in izobraževanje je pripravilo tri modele izvajanja pouka, ki jih bodo lahko izvajali v šolah glede na epidemiološko stanje. Model A predvideva pouk v šolah ob izvajanju priporočil in navodil epidemiologov. Model B se nanaša na kombinirano obliko pouka, ko del učencev in dijakov spremlja pouk v šolah, del pa na spletu. Model C pa pomeni, da vsi učenci spremljajo pouk na spletu od doma.

Minister Fuchs je danes potrdil, da imajo za zdaj v osmih šolah primere okuženih z novim koronavirusom med zaposlenimi ali otroki. Zato so v dveh šolah preložili začetek pouka za teden ali dva, ostale pa bodo začele šolsko leto po modelih B ali C, je dejal Fuchs za hrvaški radio.

Ukrepi

Hrvaški zavod za javno zdravstvo (HZJZ) je priporočil, da je treba delo v šolah organizirati predvsem na način, da bi zagotovili medsebojno razdaljo med učenci kot tudi redno higieno rok in uporabo dezinfekcijskih sredstev. Staršem so svetovali, naj otrokom vsak dan pred odhodom v šolo izmerijo telesno temperaturo.

V višjih razredih osnovnih šol in v srednjih šolah so obvezne obrazne maske, če med poukom ni možno zagotoviti najmanj 1,5 metra razdalje med učenci. Maske je treba nositi tudi pri vhodu in izhodu iz šolskih poslopij. Kdor ne more nositi maske, bo za to potreboval zdravniško potrdilo. V nekaterih šolah so za prvi dan šole zagotovili brezplačne obrazne maske za otroke.

Zaradi lažje organizacije prihajanja in odhajanja iz šol so v mnogih šolah skrajšali šolske ure na 40 minut. Priporočili so, da so učenci in dijaki ves čas v eni učilnici, odmore pa morajo organizirati ob različnih urah. Podobno je tudi, ko gre za prehrano otrok v šolah.

Na Hrvaškem imajo tudi posebne protokole v primeru, kako ravnati, če bodo ugotovili simptome okužbe z novim koronavirusom med otroki in zaposlenimi. Poleg nekaj manj kot 460.000 otrok je v hrvaških osnovnih in srednjih šolah zaposlenih tudi približno 65.000 učiteljev in drugih delavcev.

Na Hrvaškem so od 25. februarja, ko so zabeležili prvi primer okužbe z novim koronavirusom, potrdili nekaj manj kot 300 okužb pri šolskih otrocih. Namestnica direktorja HZJZ Ivana Pavić Šimetin je danes za hrvaški radio povedala, da se je okužba samo v dveh primerih prenesla na starejše, ker otroci, kot je dejala, praviloma nimajo hujših simptomov okužbe z novim koronavirusom.

Hrvaški mediji so danes poročali o zaskrbljenosti staršev, ki so poslali otroke v šole. Menijo, da kljub zdravstvenim protokolom ni jasna odgovornost niti postopek v primeru okužbe otroka. Nekateri so tudi izpostavili, da epidemiološki ukrepi za dva šolska otroka zahtevajo tudi približno 40 evrov dodatnih mesečnih stroškov za obrazne maske in dezinfekcijska sredstva.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.