12. 8. 2020, 16:15 | Vir: STA

Na Hrvaškem 130 novih primerov, v kino le z osebnimi podatki za epidemiologe

Hina/STA

Na Hrvaškem so od torka potrdili še 130 primerov okužbe z novim koronavirusom. Večinoma gre za mlajše osebe, je potrdil vodja hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (Hzjz) Krunoslav Capak na novinarski konferenci v Zagrebu. Gre za največje število novookuženih na Hrvaškem od 11. julija, ko so v 24 urah potrdili 140 okužb.

Glede na dnevna poročila županijskih štabov civilne zaščite je največ novookuženih na območju splitsko-dalmatinske županije, kjer so zabeležili 46 novih primerov, med katerimi sta tudi dve državljanki Švice. Na območju Zagreba je bilo v minulih 24 urah 36 novih okužb.

V obalnih županijah so sedem novih primerov potrdili v zadrski, šest v šibeniško-kninski, pet v primorsko-goranski, tri v dubrovniško-neretvanski ter dva v istrski. V vseh ostalih županijah je bilo še 22 primerov, v šestih županijah pa ni bilo novih okužb.

Skupni podatki za celotno državo, ki jih objavlja nacionalni štab civilne zaščite vsak dan ob 14. uri, se sicer ne ujemajo vselej s podatki posameznih županijskih štabov zaradi različnega časa objave podatkov nekaterih štabov.

Capak je na današnji novinarski konferenci hrvaškega štaba civilne zaščite izpostavil, da je epidemiološka značilnost v tem času vračanje ljudi z dopustov, med katerimi je precej mladih, ki so okuženi z novim koronavirusom. Povedal je, da je novookužena oseba v preteklih 24 urah stara povprečno 34 let.

Nočne zabave

V pogovorih z epidemiologi so novookuženi mladi najpogosteje omenjali nočne zabave v Makarski, Vodicah pri Šibeniku, Novalji na otoku Pag in na otoku Vir, je dejal Capak. Obenem je poudaril, da na Hrvaškem ni novih večjih žarišč okužbe.

Napovedal je, da bodo danes objavili dopolnjena priporočila epidemiologov za obratovanje gostinskih lokalov, predvsem nočnih klubov. Med drugim bodo priporočili lastnikom, naj programe v nočnih lokalih organizirajo samo na prostem ter da na plesne odre postavijo mize, za katerimi bi se obiskovalci lahko zbirali na razdalji najmanj 1,5 metra.

Izpostavil je, da bodo v novih priporočili omogočili sanitarnim inšpekcijam začasno zaprtje gostinskih lokalov, ki bodo vir okužb. Med začasnim zaprtjem bodo morali lastniki zagotoviti dezinfekcijo prostorov, vsi zaposleni pa bodo morali na testiranje za bolezen covid-19.

Na novinarsko vprašanje, koliko je na Hrvaškem turistov, ki so trenutno v samoizolaciji zaradi okužbe z novim koronavirusom, je odgovoril, da jih je manj kot 15. Prav tako je dejal, da so v preteklih desetih dneh preko sistema EU za zgodnje obveščanje in odzivanje (EWRS) dobili 28 prijav o državljanih drugih držav, ki naj bi se okužili z novim koronavirusom na Hrvaškem. Po njegovih besedah je bilo največ prijav iz Avstrije, nekaj pa tudi iz Nemčije, Italije in Slovenije.

Capak je še dejal, da je na Hrvaškem trenutno 686 aktivnih okužb. Na bolnišničnem zdravljenju je 117 ljudi, med katerimi jih je osem priključenih na ventilatorje. Doslej so zabeležili 5870 okužb z novim koronavirusom. Medtem je okrevalo 5024 ljudi, za covidom-19 pa je umrlo 160 ljudi. V preteklih skoraj šestih mesecih so testirali nekaj manj kot 133.000 oseb, od tega več kot 1600 v preteklih 24 urah, je še dejal Capak.

Odprtje kinodvoran

Na Hrvaškem bodo z 20. avgustom znova začeli odpirati kinodvorane, ki so bile zaradi epidemije covida-19 zaprte skoraj pet mesecev. Glede na priporočila zavoda za javno zdravstvo (Hzjz) bodo morali obiskovalci ob nakupu vstopnic pustiti svoje osebne podatke, vključno s telefonsko številko.

Poleg osnovnih epidemioloških ukrepov, kot so okrepljena osebna higiena rok, pogosta dezinfekcija prostorov ter najmanj 1,5 metra medsebojne razdalje med obiskovalci, so epidemiologi v danes objavljenih priporočilih navedli tudi evidenco vseh obiskovalcev ob nakupu vstopnic tako na spletu kot tudi na blagajnah. Priporočili so spodbujanje nakupa vstopnic prek spleta in brezstično plačevanje na blagajnah.

"Za potrebe vodenja evidence je treba zbirati osnovne podatke. Pri nakupu na spletu ime in priimek ter elektronski naslov (glede na to, da je naslov treba pustiti tudi pri samem nakupu vstopnice na spletu), medtem ko je pri nakupu na blagajni treba pustiti telefonsko številko obiskovalca," piše v priporočilih na spletni strani Hzjz.

Pri vstopu obiskovalcev v dvorano velja pravilo "eden za drugim" ob spoštovanju 1,5 metrov medsebojne razdalje. Pri izhodu iz dvorane so prvi na vrsti tisti, ki so najbližje izhodu. Med predstavo mora biti vsak drugi sedež prost, člani družin in istega gospodinjstva lahko sedijo drug ob drugem, med njimi in naslednjim obiskovalcem pa je treba pustiti prost sedež, so priporočili.

Zaščitne maske za obiskovalce v dvorani niso obvezne, so jih pa tako kot tudi zaščitne rokavice priporočili zaposlenim. Organizatorjem multipleksov so prav tako priporočili, naj ne začenjajo več predstav ob istem času, da bi tako skrčili število ljudi, ki bi se lahko hkrati zadrževali v skupnih predprostorih. Za prodajo hrane in pijač pa veljajo že znani ukrepi, ki jih izvajajo gostinci.

Na spletni strani enega največjih kinematografov na Hrvaškem so prav tako objavili navodila za obiskovalce, ki jih pričakujejo z 20. avgustom. Pravijo, da so uvedli vse potrebne ukrepe za nemoteno zabavo, obiskovalce pa pozivajo k odgovornemu obnašanju v skladu s priporočili epidemiologov. Za odprtje napovedujejo več filmskih premier, kot sta Unhinged (Besen) z oskarjevcem Russelom Crowom in Tenet, ki ga je režiral Christopher Nolan.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.