14. 8. 2020, 14:02 | Vir: STA

Na Hrvaškem največji porast okužb od začetka epidemije

Shutterstock

Na Hrvaškem so preteklem dnevu potrdili še 208 primerov okužbe ter dve smrtni žrtvi bolezni covid-19. Govorec slovenske vlade za covid-19 Jelko Kacin je danes potrdil, da sta vlada in Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) opozorila Hrvaško na vse več vnosov okužb iz te države, predvsem iz Dalmacije.

Na Hrvaškem so od četrtka potrdili še 208 okužb z novim koronavirusom, kar je največje dnevno število okuženih v sosednji državi od 25. februarja, ko so zabeležili prvo okužbo.

Hrvaški štab civilne zaščite je na novinarski konferenci v Zagrebu izpostavil, da je bilo od četrtka največ novookuženih v splitsko-dalmatinski županiji in na območju Zagreba. Po poročanju tamkajšnjih štabov civilne zaščite so v minulih 24 urah na območju Splita zabeležili 77 novih okužb, na območju Zagreba pa 60. Kot so navedli, so med novookuženimi večinoma mladi, ki so se udeležili različnih nočnih zabav med počitnicami. Večinoma imajo blage simptome bolezni.

Poleg splitsko-dalmatinske županije so o novih okužbah poročali tudi iz drugih hrvaških obalnih županij. V šibeniško-kninski je bilo 13 novih primerov, osem v zadrski, pet v primorsko-goranski ter tri v istrski. Iz ostalih županij poročajo o še 38 novih primerih, večinoma v Slavoniji. So tudi županije, v katerih v minulih 24 urah niso zabeležili novih okužb.

Vladni govorec Kacin je na Twitterju danes zapisal, da sta vlada in Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) opozorila Hrvaško, a lahko največ zase in za vse nas storimo sami. "Spoštujmo in izvajajmo priporočila NIJZ. "Samoomejitev, nočne zabave lahko počakajo, to poletje ni zadnje," je še zapisal.

Hrvaški notranji minister Davor Božinović je sicer na novinarski konferenci nacionalnega štaba dejal, da v pogovorih s kolegi iz Slovenije in Avstrije poudarjajo, da vse hrvaške županije nimajo enake epidemiološke slike.

"V istrski in primorsko-goranski županiji, kjer je največ turistov iz Avstrije, Nemčije in Slovenije, je epidemiološka slika dobra," je zatrdil Božinović. Znova je zavrnil obtožbe v avstrijskih medijih, da na Hrvaškem ponarejajo podatke o novookuženih.

Vodja hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (Hzjz) Krunoslav Capak je ob tem pojasnil, da imajo v polovici od 20 hrvaških županij manj kot deset okuženih na 100.000 prebivalcev glede na 14-dnevno incidenco. Med njimi sta istrska in primorsko-goranska županija. Kot je dejal, to pomeni, da bi bilo lahko vseh deset na zelenem seznamu, kar se tiče slovenskih epidemioloških kriterijev.

Več kot 40 okuženih na 100.000 prebivalcev glede na 14-dnevno incidenco imajo v vukovarsko-sremski in splitsko-dalmatinski županiji, vse ostale hrvaške županije pa sodijo na rumeni seznam, ker imajo med 20 in 40 okuženih na 100.000 prebivalcev, je dejal Capak.

Medtem so oblasti v hrvaški Istri danes zahtevale od hrvaške vlade, naj nemudoma zahteva od vlade v Rimu, da epidemiološki ukrep obveznega testiranja potnikov iz Hrvaške izvaja selektivno in v skladu z epidemiološkim stanjem v posameznih delih države. Podobno zahtevajo tudi v primeru epidemioloških ukrepov Slovenije.

V zahtevi istrske županije in županov tamkajšnjih mest so izpostavili, da je županija zdravstveno varna. Menijo, da enostranska poteza Italije kot tudi slovenske napovedi, da bo Hrvaško uvrstila na rdeči seznam držav, resno ogrožajo hrvaško turistično sezono v obdobju, ko je tam največ turistov. Med njimi je veliko gostov ravno iz Slovenije in Italije, so poudarili.

Pred tem je hrvaški minister za zdravje Vili Beroš za regionalno televizijo N1 že pojasnil, da je število novih okužb pričakovano glede na vrhunec turistične sezone. Povedal je, da bodo novi ukrepi, kot je omejevanje obratovanja gostinskih lokalov do polnoči, vplivalo na krčenje števila okužb.

"Ni razloga za zaskrbljenost, sicer pa tudi za naprej pričakujemo, da bodo vsi spoštovali ukrepe samozaščite," je dejal Beroš.

Medtem je Avstrija pozvala svoje državljane, naj nujno zapustijo Hrvaško. Obvezno testiranje za vse, ki prihajajo iz Hrvaške, bo s soboto uvedla Srbija, ki je danes sprejela takšen ukrep tudi za Severno Makedonijo, Bolgarijo in Romunijo. Tudi Italija je v četrtek uvedla obvezno testiranje vseh potnikov iz Hrvaške.

Na hitro slabšanje položaja na Hrvaškem opozarjajo tudi slovenski epidemiologi. Vodja strokovne svetovalne skupine za covid-19 Bojana Beović je te dni že napovedala, da bodo politiki predlagali "bistveno strožji režim na meji". Omenila je karanteno ali vsaj obvezno testiranje ob povratku s Hrvaške.

Je pa že v začetku meseca zunanji minister Anže Logar zagotovil, da bodo slovenskim dopustnikom na Hrvaškem omogočili normalno vračanje in da bo ukrep, če bo sprejet, začel veljati z nekajdnevnim zamikom.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.