16. 10. 2020, 11:09 | Vir: STA

Na Hrvaškem je število dnevno okuženih poskočilo na rekordnih 1131

profimedia

Na Hrvaškem so v minulih 24 urah ob 5693 opravljenih testih potrdili 1131 okužb z novim koronavirusom, kar je najvišje dnevno število novih primerov po četrtku, ko so jih našteli 793. Zaradi covida-19 je umrl še eden bolnik, je danes sporočil hrvaški štab civilne zaščite.
 

Na Hrvaškem so od začetka tedna zabeležili 3225 novih okužb z novim koronavirusom, zaradi covida-19 pa je v tem času umrlo 21 ljudi. Medtem ko je bilo v ponedeljek na bolnišničnem zdravljenju 326 ljudi, je danes v hrvaških bolnišnicah 505 bolnikov s covidom-19.

Glede na dnevna poročila lokalnih štabov civilne zaščite je bilo v zadnjih 24 urah največ novih primerov znova v Zagrebu - 231, kar je tudi rekordno dnevno število v hrvaški prestolnici. Iz dveh slavonskih županijah so poročali o 55 na novo okuženih. V karlovški in primorsko-goranski županiji so potrdili po 32 novih primerov, v istrski pa dva.

Na Hrvaškem je trenutno 4233 aktivno okuženih z novim koronavirusom. V bolnišnicah zdravijo 505 bolnikov s covidom-19, med njimi jih je 24 na ventilatorjih, je še sporočil nacionalni štab civilne zaščite.

Od 25. februarja, ko so na Hrvaškem potrdili prvi primer okužbe, so potrdili 23.665 okužb. Zaradi covida-19 je doslej umrlo 345 bolnikov, okrevalo jih je 19.087. Doslej so izvedli nekaj manj kot 385.100 testov.

Hrvaški minister za zdravje Vili Beroš je na današnji novinarski konferenci v Zagrebu ocenil, da je epidemiološko stanje zaskrbljujoče. Znova je pozval državljane, naj spoštujejo osnovne epidemiološke ukrepe, kot so uporaba obraznih mask, redno umivanje rok in ohranjanje varne medsebojne razdalje, da bi preprečili eksponentno rast okužb.

Beroš je izpostavil, da se zaenkrat ni povečalo število bolnikov s hujšimi simptomi covida-19 in tistih, ki potrebujejo ventilatorje. Opozoril je, da s višanjem števila okuženih pričakujejo tudi postopno višanje števila bolnikov, ki potrebujejo intenzivno nego.

Vodja hrvaškega zavoda za javno zdravje (Hzjz) Krunoslav Capak je dodal, da je dnevni porast okuženih v minulih dneh predvsem posledica nespoštovanja osnovnih ukrepov, saj novih žarišč okužb ni. Meni, da je povečevanje dnevnega števila novih okužb mogoče upočasniti v naslednjih sedmih do desetih dneh, če bodo vsi državljani odgovorno in disciplinirano izvajali epidemiološke ukrepe.

Vodilni hrvaški epidemiolog je kritiziral vse, ki relativizirajo te ukrepe. Poudaril je, da si ves čas prizadevajo za sprejem uravnoteženih priporočil in ukrepov, da bi lahko družbeno in gospodarsko življenje še naprej funkcioniralo ob hkratni zaščiti zdravja in življenja ljudi. Kot je dodal, zaenkrat ukrepov ne nameravajo poostriti, sicer pa so ti po njegovih besedah milejši kot v ostalih članicah EU s podobnimi trendi širjenja okužb.

Medtem je štab civilne zaščite istrske županije nacionalnega zaprosil za odobritev izjeme glede obveznosti nošenja mask v gostinskih lokalih v naslednjih 15 dneh. Menijo, da na njihovem območju to ni potrebno zaradi dolgotrajnega stabilnega epidemiološkega stanja in majhnega števila novih okužb v hrvaški Istri. Poudarili pa so, da bo obvezna uporaba mask še naprej veljala za zaposlene v gostinskih lokalih.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.