6. 4. 2021, 11:27 | Vir: STA

Na Hrvaškem načrtujejo dodatne omejitve za voznike

Hina/STA

Na Hrvaškem v preteklem desetletju niso uspeli izpolniti ciljev nacionalnega načrta za varnost na cestah, po katerem bi za polovico znižali število umrlih na cestah. Z novim načrtom nameravajo zato dodatno znižati dovoljene vrednosti alkohola v krvi voznikov, okrepiti nadzor hitrosti in prepovedati uporabo mobilnih naprav med vožnjo.

Na Hrvaškem je leta 2010 v prometu umrlo 426 ljudi, lani pa 237, kar pomeni, da niso izpolnili glavnega cilja iz prejšnjega načrta, da bi v desetih letih prepolovili število umrlih v prometu. Alkohol in hitrost ostajata najpogostejša vzroka prometnih nesreč s hudimi posledicami.

Hrvaško notranje ministrstvo namerava z novim načrtom do leta 2023 ukiniti trenutno dovoljenega 0,5 promila alkohola v krvi, poroča danes Večernji list. Spominja, da ničelna toleranca do alkohola že velja za profesionalne in mlade voznike.

Med drugim obravnavajo možnost uvedbe naprave za zaznavanje alkohola (t. i. alcohol interlock) za voznike, ki so jih večkrat ustavili z nedovoljeno količino alkohola v krvi. Naprava, ki je nameščena ob voznikovem sedežu in je povezana s sistemom za vžig motorja, od voznika zahteva, da pred zagonom motorja najprej pihne v ustnik naprave. Če ta zazna, da je koncentracija alkohola v izdihanem zraku višja od sprejemljive meje, onemogoči zagon motorja.

Hrvaško notranje ministrstvo namerava prav tako bolj učinkovito nadzirati hitrost na cestah, posebej v predorih. Načrtujejo uvedbo dodatnih naprav za spremljanje hitrosti na cestah, ki bodo tudi bolj natančno merile hitrost. Na ta način naj voznikom ne bi več tolerirali prekoračitev hitrosti za približno deset odstotkov, kot to počnejo sedaj. Postopoma naj bi uveljavili tudi sistem za nadzor hitrosti v vozilih, ki voznike opozorijo, da hitrosti niso prilagodili omejitvam.

Prav tako nameravajo raziskati inovacije, ki bi voznikom onemogočale uporabo mobilnih telefonov med vožnjo. Med drugim obravnavajo še uvajanje prometnih izpitov za kolesarje, je omenil zagrebški časnik.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.