4. 8. 2020, 15:59 | Vir: STA

Dobre novice od sosedov: Na Hrvaškem najmanjše dnevno število okužb

Profimedia
Dobre novice od sosedov: Na Hrvaškem najmanjše dnevno število okužb (foto: Profimedia)

Na Hrvaškem so v preteklih 24 urah ugotovili najmanjše dnevno število okužb z novim koronavirusom v tednu dni. Aktivnih je 647 primerov okužbe, med njimi 24 tistih, ki so jih potrdili od ponedeljka. V preteklih 24 urah je zaradi covida-19 umrla še ena oseba, s čimer se je število smrtnih žrtev povečalo na skupno 154.
 

Na Hrvaškem se v bolnišnicah zdravi 117 bolnikov covidom-19, od tega jih je sedem na ventilatorjih, je sporočil nacionalni štab civilne zaščite.

Kot so dodali, je bilo od 25. februarja, ko so zabeležili prvi primer okužbe, do danes 5318 okuženih z novim koronavirusom. Okrevalo je 4517 ljudi, umrlo pa 154. Doslej so testirali skoraj 123.200 oseb, me njimi 1133 v preteklih 24 urah.

Glede na današnja poročila županijskih štabov civilne zaščite je bilo največ novih okužb v osiješko-baranjski županiji, v kateri so zabeležili pet primerov.

Po tri so potrdili na območju Zagreba in splitsko-dalmatinske županije, po dva pa v istrski in zadrski županiji. V zadrski županiji je bil okužen poljski turist, ki se bo vrnil v domovino, so sporočili. V ostalih hrvaških obalnih županijah niso zabeležili nobene nove okužbe v preteklih 24 urah.

Skupni podatki za celotno državo, ki jih objavlja nacionalni štab civilne zaščite vsak dan ob 14. uri, se sicer ne ujemajo vedno s podatki posameznih županijskih štabov zaradi različnega časa objave podatkov nekaterih štabov.

Vodja infekcijske klinike Fran Mihaljević v Zagrebu in članica nacionalnega štaba civilne zaščite Alemka Markotić je za današnji Večernji list potrdila, da bodo na Hrvaškem kmalu dobili prve doze zdravila remdesivir, ki ga uporabljajo za zdravljenje bolnikov s težkimi simptomi covida-19.

Hrvaški epidemiologi so danes opozorili na zaskrbljujoč pojav, da posamezne okužene osebe z novim koronavirusom ne želijo razkriti vseh svojih kontaktov, predvsem prijateljev, ki bi namesto na počitnicah lahko končali v samoizolaciji, je poročal danes Jutarnji list. Na ta način otežujejo delo epidemiologom, predstavljajo pa tudi nevarnost za širjenje okužb.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.