14. 12. 2020, 13:34 | Vir: STA

Na Hrvaškem najvišja incidenca okužb z novim koronavirusom med članicami EU

Xinhua/STA

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah ob opravljenih 5798 testih potrdili 1472 okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 65 bolnikov s covidom-19, je objavil nacionalni štab civilne zaščite na današnji novinarski konferenci. Kot so dodali, je 14-dnevna incidenca okužb na 100.000 prebivalcev na Hrvaškem najvišja med članicami Evropske unije.

Število na novo okuženih v zadnjih 24 urah je nekoliko nižje kot prejšnji ponedeljek, ko so na Hrvaškem potrdili 1886 okužb. V ponedeljek pred tednim dni je bilo 1830 okužb, je spomnil vodja hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak. Na Hrvaškem praviloma ob ponedeljkih zabeležijo manj novih okužb, ker ob nedeljah opravijo manj testiranj kot ob delavnikih.

Capak je izpostavil, da je 14-dnevna incidenca okužb na 100.000 prebivalcev najvišja med 27 članicami EU in je 1196,6. Stopnja smrtnosti zaradi covida-19 je za zadnjih 14 dni skupaj 628,5 na milijon prebivalcev.

Glede na danes objavljene podatke lokalnih štabov civilne zaščite so v minulih 24 urah največ novih okužb z novim koronavirusom znova potrdili na območju Zagreba, 534. Iz istrske županije so poročali o 64 novih primerih. V primorsko-goranski županiji so imeli 25 okuženih v 24 urah, kar je občutno manj kot v preteklih dneh. Pojasnili so, da so v minulih 24 urah testirali samo nujne primere.

Na Hrvaškem je trenutno 22.769 aktivnih primerov okužbe. V bolnišnicah se zdravi 2857 bolnikov s covidom-19, na ventilatorjih je 284 ljudi. V samoizolaciji je nekaj več kot 54.000 ljudi.

Od 25. februarja, ko so na Hrvaškem zabeležili prvi primer, so potrdili skoraj 177.400 okužb z novim koronavirusom. Opravili so nekaj manj kot 888.100 testov. Doslej je umrlo 2705 covidnih bolnikov. Okrevalo je nekaj manj kot 151.900 obolelih, so še povedali.

Pouk na daljavo

V hrvaških srednjih šolah so danes začeli izvajati pouk na daljavo, prav tako v nekaterih višjih razredih osnovnih šol. Pouk na daljavo bo potekal samo v tem tednu, ki je zadnji pred zimskimi šolskimi počitnicami, ki bodo do 18. januarja. Potem načrtujejo, da se bo pouk nadaljeval v učilnicah.

Na Hrvaškem so se že pojavila ugibanja, ali bo nacionalni štab civilne zaščite za prihajajoče praznike omejil gibanje državljanov, kot je to bilo spomladi, ko je za odhod od doma bilo potrebno posebno dovoljenje.

Hrvaški notranji minister Davor Božinović je danes potrdil, da bodo do konca tedna odločili, ali bodo spreminjali epidemiološke ukrepe po 21. decembru. Napovedal je, da bodo začrtali "določen okvir", čeprav se, kot je dejal, zavedajo, da ne obstaja ukrep, ki bo lahko nadomestil odločitev posameznikov za druženje ali potovanja v prazničnem času.

Medtem je hrvaški štab civilne zaščite danes sprejel odločitev, da bodo v torek podaljšali poostrene ukrepe na državni meji do 15. januarja, ki so jih sprejeli 1. decembra. Tako bo še naprej vstop na Hrvaško možen le z negativnim PCR testom, ki ni starejši od 48 ur. Kdor ima možnost osamitve, lahko na Hrvaško vstopi brez testa in se testira tam. Odločitev velja tudi za vse hrvaške državljane, ki živijo zunaj države in so načrtovali obisk Hrvaške med prazniki.

Izjeme veljajo za delavce v ključnih dejavnostih, obmejne, napotene in sezonske delavce, pod pogojem da se čez mejo vrnejo v roku 12 ur. Enako velja za učence, dijake, študente in stažiste, ki so v dnevnem izobraževanju. Izjeme veljajo tudi za pomorščake ter voznike v mednarodnem prometu in prevoznih storitvah. Zanje ni časovne omejitve, prav tako ne za diplomate, vojake, policiste, pripadnike civilne zaščite in humanitarne delavce.

Prav tako je dovoljen vstop na Hrvaško iz nujnih družinskih ali poslovnih razlogov, vključno z novinarsko dejavnostjo in za športnike, ki igrajo v klubih v drugih državah. Vstopajo lahko tudi bolniki zaradi neodložljivih zdravstvenih razlogov.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord