14. 10. 2020, 11:02 | Vir: STA

Na Hrvaškem nov rekord s 748 novimi okužbami

Hina/STA
Na Hrvaškem nov rekord s 748 novimi okužbami (foto: Hina/STA)

Na Hrvaškem so v minulih 24 urah ob opravljenih 6448 testih potrdili 748 okužb z novim koronavirusom, kar je najvišje dnevno število na novo okuženih po 8. oktobru, ko je bilo 542 novih primerov. Zaradi covida-19 pa so od torka umrli štirje bolniki, je danes sporočil hrvaški štab civilne zaščite.

Vodja hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak je v današnjem pogovoru za regionalno televizijo N1 povedal, da so visoko številke na novo okuženih predvsem posledica lokalnega prenosa okužb, ko ne obstajajo posebna žarišča.

Rekordno dnevno število na novo okuženih z novim koronavirusom so danes potrdili v Zagrebu - 211. V splitsko-dalmatinski županiji je bilo 128 novih okužb. Iz primorsko-goranske županije so poročali o 22 novih primerih, iz istrske pa o petih novih okužbah.

Na Hrvaškem je trenutno 3210 aktivno okuženih z novim koronavirusom. V bolnišnicah zdravijo 441 bolnikov s covidom-19, med njimi jih je 27 na ventilatorjih, je še sporočil nacionalni štab civilne zaščite.

Od 25. februarja, ko so na Hrvaškem potrdili prvi primer okužbe, so potrdili 20.741 okužb. Zaradi covida-19 je doslej umrlo 334 bolnikov, okrevalo jih je 18.197. Doslej so izvedli nekaj manj kot 372.700 testov.

Ukrepi za obratovanje gostinskih lokalov

Hrvaški štab civilne zaščite je z današnjim dnem uveljavil ostrejše epidemiološke ukrepe za obratovanje gostinskih lokalov.

Lokali bodo lahko odprti med 6. in 24. uro. Zaščitne maske na obrazu so obvezne tako za osebje kot tudi za goste pri vstopu in izstopu iz lokala ali pa premikanju od mize, na primer ob uporabi toaletnih prostorov. Za mizo mask ni treba uporabljati. Ob točilnih pultih ne bo več dovoljeno stati, temveč samo sedeti, in sicer na najmanj meter in pol razdalje med obiskovalci.

Določili so najmanj štiri kvadratne metre na obiskovalca, kar pomeni, da bodo lokali v velikosti 100 kvadratnih metrov lahko sprejeli največ 25 gostov. Najmanjša razdalja med mizami je tri metre, razdalja med gosti, ki sedijo za različnimi mizami, pa meter in pol. Ukrepi veljajo tudi za terase, ker epidemiologi predvidevajo, da se bodo gostje v hladnejših dnevih zbirali okrog grelnikov.

Če v gostinskih lokalih organizirajo družabne dogodke, na katerih pričakujejo več kot 50 gostov, bo treba pridobiti dovoljenje lokalnega štaba civilne zaščite. Organizator dogodka mora zagotoviti tudi t. i. covid-redarje, ki bodo opazovali, ali vsi udeleženci spoštujejo epidemiološke ukrepe.

Lastniki lokalov niso zadovoljni z novimi ukrepi, ker ocenjujejo, da bodo le redki gostinci uspeli poslovati pozitivno. Predvidevajo, da bo sledilo zapiranje številnih lokalov, če država ne bo zagotovila določenih nadomestil ali olajšav za njihovo poslovanje.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.