29. 7. 2020, 15:39 | Vir: STA

Na Hrvaškem 71 novih okužb, štirje primeri tudi na zunanjem ministrstvu

profimedia

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah zabeležili 71 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, ena oseba s covidom-19 pa je umrla, je povedal hrvaški minister za zdravstvo Vili Beroš na današnji novinarski konferenci nacionalnega štaba civilne zaščite v Zagrebu. Med okuženimi so tudi štirje zaposleni na hrvaškem zunanjem ministrstvu.

Danes objavljeno število novih okužb na Hrvaškem je večje kot v ponedeljek in torek skupaj, ko so potrdili 65 novih primerov okužb ter pet smrtnih žrtev s covidom-19.

Beroš je dejal, da je na Hrvaškem danes 753 aktivnih primerov okužb. V bolnišnicah se zdravi 132 bolnikov s covidom-19, med katerimi je osem priključenih na ventilatorje. V zadnjem dnevu je za koronavirusno boleznijo 19 umrl 79-letni moški, s čimer se je skupno število žrtev covida-19 povzpelo na 141.

Od 25. februarja, ko so zabeležili prvi primer, so na Hrvaškem potrdili skupno 4993 okužb z novim koronavirusom, od tega je 4099 ljudi že okrevalo. Testiranih je bilo več kot 115.700 oseb, med njimi 1632 v zadnjih 24 urah.

Pozitivni tudi na zunanjem ministrstvu

Novinarje je zanimalo, ali se je okužba pojavila tudi na sedežu hrvaške diplomacije v Zagrebu. Vodja hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (Hzjz) Krunoslav Capak je potrdil, da so na enem oddelku zunanjega ministrstva okuženi štirje zaposleni ter da je nekaj njihovih kolegov v samoizolaciji. Kot so pojasnili na hrvaškem zunanjem ministrstvu, gre za 38 njihovih uslužbencev.

Med njimi ni bližjih sodelavcev zunanjega ministra Gordana Grlića Radmana, ki je bil v torek na obisku v Sloveniji. Poleg tega so na ministrstvu pojasnili, da so se tako minister kot člani njegove delegacije testirali na novi koronavirus, preden so se odpravili v Ljubljano. Testi so bili negativni, so poudarili.

V hrvaškem saboru je bilo neuradno slišati, da so med okuženimi na hrvaškem zunanjem ministrstvu diplomati, ki so sodelovali pri izvedbi hrvaških parlamentarnih volitev na voliščih v Bosni in Hercegovini 5. julija. Prve okužbe z novim koronavirusom so na sedežu hrvaške diplomacije zabeležili v soboto.

Poroka in pogreb pri Splitu nova žarišča

Capak je izpostavil, da sta se novi žarišči okužbe z novim koronavirusom pojavili v zaledju Splita, po poroki in pogrebu v kraju Hrvace ter v Imotskem. Štab civilne zaščite splitsko-dalmatinske županije je danes potrdil, da so v zadnjem dnevu zabeležili 26 novih okužb, kar je bilo največ med vsemi županijami.

V istrski županiji je bilo v zadnjih 24 urah sedem novih primerov, v primorsko-goranski pa eden. V vseh ostalih hrvaških županijah so potrdili skupno 39 primerov, pri čemer v osmih županijah ni bilo novih okužb.

Skupni podatki za celotno državo se sicer ne ujemajo vedno s podatki posameznih županijskih štabov zaradi različnega časa objave podatkov nekaterih štabov.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.