A.B. | 14. 2. 2022, 22:00

Na Hrvaškem odkrili, kdo je vdrl v A1 in zahteval pol milijona evrov odkupnine: gre za mladoletnika

Profimedia

Po poročanju hrvaških medijev naj bi tamkajšnji policisti odkrili identiteto hekerja, ki je pretekli teden izvedel napad na mobilnega operaterja A1 Hrvaška in pri tem zahteval pol milijona evrov odkupnine v kriptovalutah, ob tem pa grozil, da bo v nasprotnem razkril osebne podatke uporabnikov in jih objavil na temnem spletu. 

Pred nekaj urami je na Hrvaškem odjeknila vest, da naj bi tamkajšnji preiskovalni organi izvedeli, kdo stoji za hekerskim napadom na ponudnika telekomunikacijskih storitev A1 Hrvaška. Spomnimo, napad na omenjeno družbo se je zgodil 9. februarja, heker pa je takrat zahteval izplačilo odkupnine v višini 150 ethereumov (v vrednosti skoraj pol milijona evrov) ter pri tem zatrdil, da je vdrl v celotno bazo uporabnikov A1 Hrvaška in da bo vse podatke objavil na temnem spletu, v kolikor mu ne ustrežejo pri njegovi zahtevi.

Po pisanju 24sata naj bi hrvaški policisti med preiskovalno akcijo v okolici Slavonskega Broda pred kratkim odkrili identiteto osebe, ki stoji za kaznivim dejanjem - šlo pa naj bi za mladoletnika, ki si je pri izvedbi kriminalnega dejanja pomagal s pametnim telefonom, računalnikom in drugimi računalniškimi pripomočki. Kriminalisti naj bi v hišni preiskavi našli in zaplenili opremo, s pomočjo katere naj bi bil storjen hekerski napad, preiskava pa se ob tem še ni zaključila.

Preiskovalni organi so še sporočili, da zaradi varstva osebnih podatkov mladoletnih oseb ne smejo razkriti ostalih podrobnosti. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.