11. 1. 2019, 08:02 | Vir: STA

Na Hrvaškem ovadili moškega, ki je spremenil grafit, sovražen do Srbov

Profimedia

Zadrčan Jure Zubčić je objavil, da je bil na policiji, ker so proti njemu vložili anonimno kazensko ovadbo zaradi uničenja premoženja. Zubčić je decembra lani na Twitterju objavil, da je dopisal črki "lj" pred ksenofobnim grafitom "Ubi Srbina" (Ubij Srba) na fasadi zadrskega mestnega sveta. S tem ga je spremenil v Ljubi Srba.

"Ne prenašam sovražnega govora in sem zato popravil grafit. Ljudje bodo hodili mimo k maši ali na volitve. Bolj zdravo je gledati sporočila ljubezni kot sporočila sovraštva," je zapisal Zubčić na svojem Twitter računu prejšnji mesec ob fotografijah, na katerih je videti oba grafita - "Ubi Srbina" in "Ljubi Srbina". O Zubčićevem grafitu so takrat poročali tudi hrvaški in srbski mediji.

Zubčić je v četrtek tvitnil, da je zaradi "popravljanja grafita" proti njemu vložena anonimna kazenska ovadba. Kot je dodal, je bil zaradi ovadbe v četrtek policiji, policisti pa so bili "izjemno profesionalni in prijazni". Priznal je, da je dodal črki "lj", a ne misli, da je s tem uničil tuje premoženje, temveč ravno nasprotno, da ga je popravil.

Obenem je pozval osebo, ki ga je anonimno prijavila, naj se oglasi s svojim imenom in priimkom, tako kot je on javno objavil, da je dopisal črki. Zanima ga tudi, ali je anonimna oseba kazensko ovadila tudi neznanega pisca grafita, ki poziva k nasilju in sovraštvu do Srbov.

Na Hrvaškem je pogosto videti različne nestrpne grafite do srbske manjšine, na katere so ta teden opozorili tudi poslanci srbske manjšine v hrvaškem parlamentu, potem ko je sin enega od njihovih kolegov iz vrst HDZ Srbom "voščil" pravoslavni božič z grozljivo fotografijo ustaša, ki drži v roki odrezano glavo četnika.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord