15. 4. 2021, 13:15 | Vir: STA

Na Hrvaškem plačevanje turistične takse za plovila le še prek spleta

Hina/STA
Na Hrvaškem plačevanje turistične takse za plovila le še prek spleta (foto: Hina/STA)

Lastniki plovil bodo lahko turistično takso na Hrvaškem odslej plačali le na posebnem spletnem portalu, ne več v luških kapitanijah, so sporočili iz Hrvaške turistične skupnosti (HTZ). Kot so pojasnili, je plačevanje taks prek spleta del prizadevanj Hrvaške, da se predstavi kot epidemiološko varna turistična destinacija.

Portal nautika.evistor.hr so postavili julija lani. Po besedah direktorja HTZ Kristjana Staničića so lastniki plovil odlično sprejeli portal, ki posreduje informacije tudi v angleškem, nemškem in italijanskem jeziku. Napovedal je, da bodo vsebine na portalu kmalu tudi v drugih jezikih s trgov, ki predstavljajo največje število navtičnih gostov.

Pripravili so tudi promocijske letake za obveščanje lastnikov plovil o plačevanju takse izključno prek spleta, med drugim tudi v slovenskem jeziku. Na letaku so objavili tudi cenik, cene pa so odvisne od velikosti plovila in števila nočitev. Lastniki plovil bodo po plačilu takse prek spleta na svoj elektronski naslov dobili ustrezno potrdilo.

Staničić je tudi poudaril, da je možnost plačevanja turistične takse v navtiki na spletu dodatek korak k umeščanju Hrvaške na zemljevid varnih turističnih destinacij, ki svojim gostom zagotavlja kakovostno in varno storitev v času pandemije bolezni covid-19, so še zapisali v današnjem sporočilu za javnost.

Pri plačevanju nočitev na čarterskih ladjah in križarkah sprememb ni, so še pojasnili v HTZ. Turistično takso je v teh primerih treba plačati organizatorjem potovanj.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.