30. 10. 2020, 11:39 | Vir: STA

Na Hrvaškem še 2772 okuženih in 20 umrlih

profimedia

Na Hrvaškem so v minulih 24 urah ob opravljenih 9287 testih potrdili 2772 novih okužb z novim koronavirusom, je danes objavil hrvaški štab civilne zaščite. Od četrtka je umrlo še 20 bolnikov s covidom-19, kar je največ v enem dnevu od izbruha epidemije spomladi. V hrvaških bolnišnicah je danes prvič več kot tisoč covidnih bolnikov.

Današnje število na novo okuženih je drugo najviše od 25. februarja, ko so na Hrvaškem zabeležili prvi primer okužbe z novim koronavirusom. Najvišje dnevno število na novo okuženih so zabeležili minuli četrtek, ko so v 24 urah potrdili 2776 novih okužb.

Glede na danes objavljene podatke lokalnih štabov civilne zaščite je bilo v minulih 24 urah v primorsko-goranski županiji 135 novih primerov, v istrski županiji pa 38. Največ novih okužb je danes znova pričakovati na območjih Zagreba in Splita

Na Hrvaškem je trenutno 15.106 aktivnih okužb z novim koronavirusom. V bolnišnicah zdravijo 1027 bolnikov s covidom-19, kar je prvič doslej, da je število aktivnih okužb preseglo tisoč. Na ventilatorjih je 74 bolnikov, še navaja nacionalni štab civilne zaščite.

Od 25. februarja so na Hrvškem potrdili 46.547 okužb. Umrlo je 531 bolnikov s covidom-19, okrevalo je 30.910 ljudi. Opravili so skupno skoraj 485.300 testov, so še dodali v današnjem sporočilu.

Vodja hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (Hzjz) Krunoslav Capak je v četrtek izjavil, da je v prihodnjih nekaj dneh realno pričakovati tudi več kot 3000 na novo okuženih dnevno v državi. Potem pa naj bi se dnevno število novih primerov okužb začelo zmanjševati, je ocenil v pogovoru za hrvaško komercialno televizijo RTL.

Hrvaška vlada je v četrtek po opravljenem inšpekcijskem nadzoru odstavila upravni svet klinično-bolniškega centra (KBC) Dubrava v Zagrebu, ki je osrednja hrvaška bolnišnica za zdravljenje covida-19. Hrvaški mediji so v preteklih dneh poročali o slabih pogojih za zdravljenje bolnikov v KBC Dubrava. Na pomanjkanje zdravil, hrane in osebja ter posledično neustrezne skrbi za bolnike, so javno spregovorili tudi nekateri zdravniki in bolniki iz KBC Dubrava.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.