6. 7. 2020, 15:10 | Vir: STA

Na Hrvaškem so od nedelje popoldan potrdili še 69 okužb

Profimedia

Na Hrvaškem so od nedelje popoldan potrdili še 69 okužb z novim koronavirusom, je sporočil hrvaški štab civilne zaščite. Največ novookuženih je na območju Zagreba in osiješko-baranjske županije. Hrvaški epidemiologi so napovedali, da bodo okrepili pogovore s slovenskimi kolegi glede kriterijev za prehajanje državne meje.

Na Hrvaškem imajo danes 897 obolelih s covidom-19. Med njimi je 90 ljudi na zdravljenju v bolnišnicah, pet oseb je priključenih na ventilatorje. Doslej je umrlo 113 ljudi, navaja štab civilne zaščite.

Kot dodajajo, so doslej na Hrvaškem potrdili 3220 okužb, 2210 oseb pa je okrevalo. Opravili so skoraj 86.000 testiranj, 587 v preteklih 24 urah.

Pred tem so županijski štabi civilne zaščite poročali o epidemiološkem stanju na svojih območjih. V Zagrebu je 19 novih primerov, v osiješko-baranjski županiji pa 17, večinoma v Đakovu.

Šibeniško-kninska županija je prijavila še šest okuženih, brodsko-posavska pet, vukovarsko-sremska štiri, splitsko-dalmatinska in sisaško-moslavška po tri, dubrovniško-neretvanska pa dva. V istrski in zadrski županiji so v preteklih 24 urah zabeležili po en nov primer. Hrvaški mediji poročajo, da je med okuženimi tudi turist iz Velike Britanije, ki je v Splitu.

Mnenje Krunoslava Capaka

Direktor hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak je danes novinarjem v Zagrebu dejal, da bodo s Slovenijo okrepili strokovne pogovore o kriterijih za prehajanje državne meje. Meni, da se epidemiološko stanje na Hrvaškem ne bo poslabšalo.

Napovedal je, da bodo obravnavali možnost zaostritve ukrepov proti širjenju virusa, če državljani ne bodo spoštovali obstoječih. Vsem je priporočil, naj v zaprtih prostorih nosijo zaščitne medicinske maske ter se izogibajo velikim prireditvam in potovanjem v države, kjer "divja" epidemija.

Izpostavil je, da spremljajo stanje tudi v drugih sosednjih državah. Kot je dejal, meja ne nameravajo zapreti, a bodo, če bo to potrebno, uvedli dodatne ukrepe proti širjenju epidemije za državljane, ki prihajajo iz držav, v katerih se je epidemiološka slika poslabšala.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.