25. 1. 2021, 12:58 | Vir: STA

Na Hrvaškem v minulem dnevu najmanj novih okužb od konca septembra

Profimedia

Na Hrvaškem so v minulih 24 urah ob opravljenih 2423 testih potrdili 134 okužb z novim koronavirusom, kar je najmanjše dnevno število novih primerov od konca septembra. V državi zato že razmišljajo o omilitvi omejitvenih ukrepov. V minulem dnevu je sicer umrlo 32 covidnih bolnikov, je danes objavil nacionalni štab civilne zaščite.
 

Danes objavljeno število na novo okuženih z novim koronavirusom je nekoliko nižje, kot je bilo prejšnji ponedeljek, ko so ob 2369 testih potrdili 174 okužb z novim koronavirusom. Ob ponedeljkih so sicer običajno nižje številke novih primerov okužbe, saj ob koncih tedna izvedejo manj testiranj kot ob delovnikih.

Glede na današnje objave županijskih štabov civilne zaščite je bilo največ novih okužb na območju Zagreba, kjer so zabeležili 40 okužb. V istrski županiji pa v minulih 24 urah niso imeli novih okužb.

V državi je sedaj 2519 aktivnih primerov okužbe z novim koronavirusom. V bolnišnicah se zdravi 1485 bolnikov s covidom-19, pomoč medicinskih ventilatorjev pa potrebuje 138 ljudi. V samoizolaciji je 15.109 državljanov.

Skupno so na Hrvaškem od 25. februarja lani potrdili več kot 239.050 okužb z novim koronavirusom in zabeležili 4859 smrtnih žrtev covida-19. Okrevalo je skoraj 221.680 obolelih. Doslej so testirali skoraj 1.156.460 državljanov, so še objavili.

Hrvaški premier Andrej Plenković je na današnji novinarski konferenci o popotresni obnovi Zagreba in okolice med drugim izjavil, da je naložil pristojnim ministrom, naj pripravijo predloge, kje bi bilo možno omiliti ukrepe za zajezitev virusa.

Plenković ni želel govoriti o podrobnostih, temveč je spomnil na nedeljske izjave hrvaškega ministra za zdravje Vilija Beroša po srečanju članov vlade, epidemiologov in nacionalnega štaba civilne zaščite. Beroš je namreč povedal, da razmišljajo o odpiranju športnih dvoran in telovadnic, kot tudi o vrnitvi pouka v šolah tudi za učence višjih razredov osnovne šole. Gostinci pričakujejo, da bo vlada omogočila, da bi tudi bari podobno kot drugi gostinski lokali lahko prodajali vsaj kavo za s sabo.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord