28. 12. 2020, 19:37 | Vir: STA

Na Hrvaškem v potresih poškodovanih več kot sto objektov, največ na območju Siska in Petrinje (foto)

Profimedia
Na Hrvaškem v potresih poškodovanih več kot sto objektov, največ na območju Siska in Petrinje (foto) (foto: Profimedia)

V več potresih, ki so davi stresli območje Siska in Petrinje, je bilo poškodovanih več kot sto objektov. Večinoma gre za poškodovane strehe in dimnike, popokale so tudi stene v številnih stanovanjskih in gospodarskih objektih, so potrdili na današnji novinarski konferenci štaba civilne zaščite sisaško-moslavške županije.

Na območju Siska in Petrinje, ki se nahaja približno 50 kilometrov jugovzhodno od Zagreba, je prvi potresni sunek z magnitudo 5 prestrašil tamkajšnje prebivalce nekaj po 6. uri. Sledilo je več šibkejših popotresnih sunkov, med katerimi sta bila dva z magnitudo 4,7 in 4, je objavil hrvaški seizmološki zavod.

Vodja županijskega štaba civilne zaščite Roman Rosavec je na popoldanski novinarski konferenci v Sisku potrdil, da potres ni zahteval človeških žrtev. Dejal je, da so do približno 14. ure ugotovili gmotno škodo na več kot sto objektih v Sisku, Petrinji in drugih naseljih. Kot je dejal, so strokovnjaki nekaj ur po potresu začeli pregledovati poškodovane objekte in ocenjevati stopnjo škode.

Največ škode na hišah je vaseh Strašnik in Sibić v bližini Petrinje, kjer je bilo tudi žarišče današnjih potresov. Rosavec je poudaril, da so večinoma poškodovane fasade hiš, strehe in dimniki ter da so popokale številne stene v notranjosti gospodarskih in stanovanjskih objektov. Kot je dodal, gasilci popravljajo poškodovane dimnike, da ne bi ogrožali pešcev ali cestnega prometa. Hrvaški mediji poročajo, da so prebivalci tudi sami začeli popravljati škodo na svojih hišah.

Na industrijskih poslopjih, kot sta rafinerija nafte v Sisku in mesna industrija Gavrilović v Petrinji, zaradi potresov ni bilo škode, ki bi lahko povzročila onesnaženje okolja, so še sporočili na novinarski konferenci, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina.

Območje, kjer so se danes tresla tla, je že obiskal celoten hrvaški državni vrh. Hrvaški premier Andrej Plenković je napovedal, da bo vlada pomagala pri popotresni obnovi.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.