18. 12. 2020, 15:04 | Vir: STA

Na Hrvaškem več kot tri tisoč okužb, 68 umrlih in zaostreni ukrepi

profimedia

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah po 10.849 testih potrdili 3272 novih okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 68 bolnikov s covidom-19. Od izbruha epidemije je umrlo 3023 ljudi, je danes sporočil nacionalni štab civilne zaščite. Od torka bodo na Hrvaškem zaostrili protikoronske ukrepe, med drugim ljudje ne bodo smeli zapustiti svojih županij.

Število testov in na novo okuženih je nekoliko nižje, kot je bilo prejšnji petek, ko so ob 10.626 testih potrdili 4396 okužb z novim koronavirusom. Prejšnji petek je sicer umrlo manj bolnikov s covidom-19, in sicer 64.

Glede na danes objavljene podatke lokalnih štabov civilne zaščite so v minulih 24 urah največ primerov okužbe znova potrdili v Zagrebu, in sicer 792. V primorsko-goranski županiji so potrdili 308 okužb. Iz istrske županije poročajo o 68 novih primerih.

Na Hrvaškem je trenutno 21.297 aktivnih primerov okužbe. V bolnišnicah se zdravi 2918 bolnikov s covidom-19, od katerih jih 294 potrebuje podporo medicinskih ventilatorjev. V samoizolaciji je skoraj 54.590 državljanov. Doslej so potrdili nekaj manj kot 190.235 okužb z novim koronavirusom. Okrevalo je več kot 165.900 obolelih, opravili pa so nekaj manj kot 931.400 testov.

Na današnji novinarski konferenci štaba so predstavili tudi ukrepe, ki bodo bodo veljali od 22. decembra do 8. januarja.

Med drugim so prepovedali potovanja zunaj županije stalnega prebivališča. Županije bo možno zapustiti samo s posebnimi dovolilnicami. Izjeme veljajo za zaposlene v določenih dejavnostih ter tiste, ki imajo že plačane namestitve v času božično-novoletnih praznikov.

Na zasebnih druženjih in slavjih so število udeležencev omejili na člane največ dveh gospodinjstev oziroma največ deset ljudi. Zaposlenim so priporočili, naj izkoristijo letne dopuste, zimske šolske počitnice pa so podaljšali do 18. januarja.

Hrvaški notranji minister Davor Božinović je pojasnil, da s poostrenimi ukrepi pošiljajo sporočilo državljanom, naj se izogibajo potovanjem, obiskom in stikom med prazniki. Poudaril je, da po 8. januarju nimajo namena podaljšati omejitve gibanja.

Priporočili so tudi, da maše predvajajo v radijskih in televizijskih programih ali na druge podobne načine, ko je to možno. Izjeme bodo veljale za 24. in 25. december, ko so število vernikov omejili glede na velikost cerkve. Zagotoviti bodo morali najmanj sedem kvadratnih metrov na osebo, kot je tudi predpisano za gledališke predstave, muzejske prostore, kinodvorane in podobne kulturne dvorane. Priporočilo štaba je tudi, da verske obrede končajo najpozneje do 22. ure, vključno s polnočnicami. Pred cerkvami bo lahko istočasno največ 25 ljudi.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord