27. 5. 2021, 13:15 | Vir: STA

Na Hrvaškem začeli s prodajo antigenskih testov za domačo uporabo

Daniel Novakovič/STA
Na Hrvaškem začeli s prodajo antigenskih testov za domačo uporabo (foto: Daniel Novakovič/STA)

V hrvaških lekarnah so danes začeli prodajati antigenske teste za samotestiranje na okužbo z novim koronavirusom, ki jih je odobrila hrvaška agencija za zdravila (Halmed). Kot poročajo hrvaški mediji, so največ zanimanja za antigenske teste pokazali hoteli, ki naj bi jih ponujali svojim gostom. Cena posameznega testa je med 10 in 11 evrov.
 

Antigenske teste za domačo uporabo so po ceni med 75 in 85 kun najprej začeli prodajati v zagrebških lekarnah, do konca tedna po bo prodaja stekla tudi v ostalih koncih države. Uporaba testa je prilagojena uporabnikom, ki nimajo medicinskih izkušenj.

Član uprave Medike, ki dobavlja prve antigenski teste za domačo uporabo na Hrvaškem, Jakov Radošević je za hrvaške medije povedal, da je natančnost testov več ko 98-odstotna. Povedal je, da je poleg Halmeda test odobrila tudi Evropska unija. Zato meni, da bodo rezultate teh testov uradno priznavali, kot to velja za teste, ki jih izvajajo v zdravstvenih ustanovah. Napovedal je, da bodo na hrvaškem trgu kmalu tudi antigenski testi za domačo uporabo nekaterih drugih proizvajalcev.

Na Hrvaškem so v minulih 24 urah ob 6319 testih zabeležili 375 novih primerov okužbe z novim koronavirusom. Umrlo je še deset covidnih bolnikov, je danes sporočil nacionalni štab civilne zaščite. Današnje številke so nižje kot prejšnji četrtek, ko je bilo v državi 695 novih okužb.

Na Hrvaškem je trenutno 2968 aktivnih primerov okužbe. Na bolnišničnem zdravljenju je 968 ljudi, med njimi jih 95 potrebuje pomoč medicinskih ventilatorjev. Doslej so v državi potrdili 355.296 okužb z novim koronavirusom, skupno pa je umrlo 7981 covidnih bolnikov.

Na Hrvaškem so do srede zvečer porabili 1.645.332 odmerkov cepiva. Z dvema odmerkoma so doslej cepili 424.223 ljudi, so še sporočili.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.