11. 8. 2020, 11:35 | Vir: STA

Na Hrvaškem zaradi epidemije covida-19 ne bodo znova zaprli vseh šol po državi

Profimedia
Na Hrvaškem zaradi epidemije covida-19 ne bodo znova zaprli vseh šol po državi (foto: Profimedia)

Na hrvaškem ministrstvu za znanost in izobraževanje načrtujejo, da se bodo učenci, dijaki in študenti z začetkom novega šolskega leta vrnili v šolske klopi. Pomočnik ministra Momir Karin je potrdil, da zaradi epidemije covida-19 ne bodo znova zaprli vseh šol po državi tako kot spomladi, ampak bodo ukrepali na morebitnih posameznih žariščih.

Za novo šolsko leto obstajajo trije scenariji, ki jih bodo uporabili glede na epidemiološko sliko, je povedal Karin na nacionalni televiziji HTV. Pouk v hrvaških osnovnih in srednjih šolah se bo začel 7. septembra.

"Želimo si, da bi bili otroci v svojih učilnicah in svojih šolah, da bi pouk v celoti potekal v šolah. Drugi scenarij je mešani, da bi pouk potekal delno v šolah, delno preko spleta. V najslabšem primeru bo pouk v celoti potekal preko spleta", je povedal.

Poudaril je, da zaradi covida-19 ne bodo več blokirali celotnega šolskega sistema kot spomladi. Če se bo pojavilo žarišče v posameznem razredu, šoli ali na območju, bodo sprejeli ustrezne protiepidemiološke ukrepe samo tam.

Pojasnil je, da bodo ob pojavu okužbe v nekem razredu vsi učenci tega razreda morali v samoizolacijo, pouk zanje pa bodo organizirali preko spleta. Načrtujejo izvajanje pouka na spletu v realnem času v skladu s šolskim urnikom.

Za učence nižjih razredov osnovne šole po besedah Karina pouka ne bodo več predvajali na tretjem programu HTV, kot so ga spomladi. Ocenili so namreč, da ti učenci še niso toliko samostojni, da bi na ta način spremljali pouk, starši pa so v službah in jim ne morejo pomagati.

V šolskih ustanovah bodo izvajali vse protiepidemiološke ukrepe, čeprav se zavedajo, da bo to težka naloga. Pričakujejo, da bodo otroci spoštovali vsa priporočila in navodila epidemiologov.

Zagotovili bodo priporočeno medsebojno razdaljo otrok v učilnicah ter organizirali pouk, da bo čim manj premikanj otrok v šolah. Med izmenami turnusov bodo razkuževali prostore. O tem ali bodo otrokom priporočili tudi zaščitne maske, se bodo še odločili, je dejal Karin.

Na pogoje v novem šolskem letu v času epidemije pripravljajo tudi učitelje, ki bodo, kot je zagotovil Karin, pravočasno dobili natančna navodila v skladu z aktualnim epidemiološkim stanjem.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.