17. 4. 2024, 09:14 | Vir: STA

Minula noč za prebivalce ni bila mirna: izbruhnil je ognjenik, evakuirali že več sto ljudi (VIDEO)

Vulkan izbruhnil v Indoneziji.

Profimedia

Poročil o smrtnih žrtvah ali poškodovanih za zdaj ni.

Na severovzhodu Indonezije je minulo noč večkrat izbruhnil ognjenik Mount Ruang ter bruhal lavo in dim, zaradi česar so evakuirali več sto ljudi. Poročil o smrtnih žrtvah ali poškodovanih za zdaj ni, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Stratovulkan v provinci Severni Sulawesi je prvič izbruhnil v torek zvečer po krajevnem času, zgodaj davi pa še dvakrat, je sporočila indonezijska agencija za vulkanologijo in geologijo. V prvem izbruhu vulkana se je pepel iz ognjenika dvigal dva kilometra visoko, v drugem pa 2,5 kilometra.

Za zdaj ni poročil o smrtnih žrtvah ali poškodovanih. So pa po poročanju indonezijske tiskovne agencije Antara iz dveh vasi na otoku Ruang na bližnji otok Tagulandang evakuirali več kot 800 ljudi.

Agencija za vulkanologijo in geologijo je v torek sporočila, da se je aktivnost v 725 metrov visokem ognjeniku Mount Ruang povečala po dveh potresih v zadnjih tednih, zato so oblasti zvišale stopnjo ogroženosti zaradi ognjenika na drugo najvišjo, uvedle pa so tudi štirikilometrsko zaprto območje okoli kraterja vulkana.

Indonezija leži na t. i. pacifiškem ognjenem obroču, zato so izbruhi vulkanov in potresi tam pogosti. Otoška država z okoli 275 milijoni prebivalcev ima okoli 130 aktivnih ognjenikov.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol