30. 12. 2018, 14:28 | Vir: STA

Na indonezijskem Baliju izbruhnil vulkan

Profimedia
Na indonezijskem Baliju izbruhnil vulkan (foto: Profimedia)

Na priljubljenem indonezijskem počitniškem otoku Bali je zbruhnil vulkan Agung. V zrak je poslal oblak pepela. Oblasti so domačine in turiste pozvale, naj se izogibajo območju gore, evakuacija pa zaenkrat ni potrebna, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Agung se je po obdobju neaktivnosti znova zbudil leta 2017, ko je prizemljil na stotine letal ter 120.000 obiskovalcev. Od takrat je že večkrat izbruhnil.

Današnji izbruh je trajal okoli tri minute, navaja državni center za preučevanje vulkanov. Nekaj vasi na Baliju je Agung pokril s tanko plastjo pepela, niso pa raziskovalci opazili dima ali lave.

Center je prebivalce, plezalce in turiste pozval, naj se držijo najmanj štiri kilometre od kraterja, evakuacije pa oblasti niso odredile.

Junija je zaradi izbruha Agunga na tleh ostalo več deset letal, ko je vulkan več kot 1000 metrov v zrak izstrelil dim in pepel. Zadnji večji izbruh je bil leta 1963, ko je umrlo okoli 1600 ljudi.

Indonezijo je pred tednom dni prizadel velik cunami, ki ga je z izbruhom sprožil ognjenik Anak Krakatau. Nastali so do pet metrov visoki valovi, ki so poplavili obale otokov Java in Sumatra. Pri tem je po najnovejših podatkih oblasti umrlo 426 ljudi, 40.000 jih je moralo zapustiti domove.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.