20. 2. 2021, 07:33 | Vir: STA

Na indonezijskem otoku Madura od 46 nasedlih kitov uspeli rešiti let tri

profimedia

Na obali indonezijskega otoka Madura je nasedlo in poginilo najmanj 46 kitov pilotov, so sporočile tamkajšnje oblasti. Številnim prostovoljcem, ki so jih skušali vrniti nazaj v morje, je uspelo rešiti le tri, poročajo tuje tiskovne agencije.

Jata mrkih pliskavk, poimenovanih tudi kiti piloti, je nasedla v četrtek, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Lokalne oblasti so takoj sprožile reševalno akcijo, s pomočjo množice prostovoljcev pa so jih s ponjavami ali samo z golimi rokami skušali potisniti nazaj v morje. Rešiti jim je uspelo le tri kite.

Kot je dejal guverner vzhodne Jave Khofifah Indar Parawansa, bodo trupla kitov, ki merijo od tri do pet metrov, ob oseki pokopali na plaži.

Prečni tokovi na morju na tem območju predstavljajo nevarnost za kite, saj se lahko ujamejo med grebene blizu kopnega, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Ogrožajo jih tudi onesnaženje, ostanki ribiških mrež in plavajoči plastični odpadki.

Množični pogini teh ogromnih živali se sicer pogosto pojavljajo v Avstraliji in na Novi Zelandiji. Znanstveniki še vedno ne znajo pojasniti, zakaj naenkrat nasede tako veliko kitov. Nekatere teorije navajajo motnje v magnetnem polju, druge pa, da kiti piloti vedno sledijo enemu vodji, tudi če jih popelje v smrtno nevarnost.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.