11. 2. 2021, 13:58 | Vir: STA

Na Irskem naj bi tretje zaprtje države podaljšali do aprila

Xinhua/STA

Irska bo omejitve javnega življenja verjetno podaljšala do aprila, je danes napovedal premier Micheal Martin, medtem ko si prizadevajo zmanjšati število okužb z novim koronavirusom in smrti zaradi covida-19.

Za javno televizijo RTE je dejal, da z gotovostjo lahko pove, da razmišljajo o podaljšanju strogih omejitev do velike noči, saj morajo zmanjšati število okužb in smrti zaradi covida-19, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Martin je pojasnil, da mora odločitev o podaljšanju zaprtja vlada šele sprejeti. Kot prioriteti je izpostavil vrnitev učencev v šole in gradbene projekte.

Na Irskem so restavracije in pubi zaprti od božiča, nenujni maloprodajni sektor pa od začetka leta. Učenci se po praznikih v januarju niso vrnili v šole, prebivalci pa ostajajo doma, medtem ko so močno omejili potovanja po državi in mednarodna potovanja.

Na Irskem je covid-19 doslej zahteval 3794 življenj. Prva dva vala epidemije so prestali z relativno nizkim številom okužb in smrti, po omilitvi ukrepov v decembru, da bi prebivalcem omogočili praznovanje božiča, pa se je število okužb dramatično povečalo. Porast pripisujejo praznovanjem in pojavu novih različic virusa.

Po podatkih oxfordske univerze so imeli na Irskem v začetku januarja najvišje število okužb na prebivalca na svetu. Več kot 40 odstotkov vseh, ki so med epidemijo umrli zaradi covida-19, pa je umrlo v prvih šestih tednih letošnjega leta. Minuli teden so zabeležili črn dnevni rekord, ko je umrl 101 bolnik.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord