12. 11. 2020, 13:33

Pivo iz Spodnje Savinjske doline prejelo bronasto priznanje na izboru najboljših svetovnih piv

Instagram/greengoldbrewing

V Nemčiji so na tekmovanju European Beer Star že 17. leto zapored razglasili najboljša svetovna piva. Med zmagovalci je tudi pivo Cashmere iz pivovarne Green Gold Brewing v Spodnjih Grušovljah.

European Beer Star velja za eno izmed najbolj prestižnih tekmovanj v mednarodni pivovarski skupnosti. Vsako leto podelijo nagrade za najbolj originalna in inovativna piva, ki jih prejmejo v ocenjevanje iz številnih držav po vsem svetu. Letos so prejeli kar 2036 piv iz 42 držav.

Ocenjevanje poteka na Doemens Academy pri Munchnu, eni najstarejših in najbolj znanih nemških šol na področju pivovarstva. Od 8. do 10. oktobra je pivo testiralo 74 strokovnjakov iz Nemčije, Avstrije, Švice, Italija, Finske, Švedske in Lichtensteina in podelilo zlate, srebrne in bronaste nagrade v 70 različnih kategorijah.

Med prejmniki nagrad najdemo edino pivo iz Slovenije, in sicer svetlo pivo Cashmere iz pivovarne Green Gold Brewing v Spodnjih Grušovljah, ki je prejelo bronasto nagrado v kategoriji New-Style India Pale Ale

Opis tega piva najdemo na spletni strani pivovane, kjer so zapisali:

“Vaša roka se znajde v bližini grmičevja polnega slastnih in sočnih gozdnih sadežev. V ustih vam narašča prijeten osvežilni okus in ko že segate proti dobrotam, vas v roki preseneti naša čudovita Neipa, ki smo jo poimenovali CASHMERE. Zapeljivka je primerna za poletno razvajanje ali za osvežilne zabave v vročih večerih, saj je lepotica oplemenitena z vonjem in okusom poletnih osvežujočih sadežev. Naše seksi in mehko luksuriozno pivo je novost v Evropi, zaradi sladkobe pa bo vsekakor ustrezal tudi vsem tistim, ki jih sicer ne prepriča grenko pivo. V pivu izstopajo okusi manga, papaje in breskve.”

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

S ponosom vam povemo, da je danes naša craft pivovarna Green Gold Brewing s pivom Cashmere na tekmovanju European Beer Star v Nemčiji med več tisoč tekmovalci s celotnega sveta osvojila 3. mesto v kategoriji NEW STYLE INDIA PALE ALE. 🥉🍻 Vsaka medalja nam predstavlja pomemben pečat in potrditev, da smo ena izmed najbolje uveljavljenih mladih pivovarn. 🍻🍻 Enga še pa lahka! - Hvala vsem, ki nas podpirate! GGB Team. - Buy Beer at: https://www.ggb-shop.com #greengoldbrewing #ggbshop #engasepalahka #born2craft #letshaveanother “Minister za zdravje opozarja: Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!“ @european.beer.star

A post shared by Green Gold Brewing (@greengoldbrewing) on

Kdo stoji za pivovarno Green Gold Brewing?

Kot pišejo na spletni strani pivovarne, je zeleno zlato že od vsega začetka povezovalna nit pivovarne Green Gold Brewing. Pivovarna, ki stoji v središču Spodnje Savinjske doline v Spodnjih Grušovljah, je že desetletja povezana s hmeljarstvom. Predniki družine Rojnik so bili namreč tisti, ki so pred več kot 120 leti zasadili prvi hmelj in tako začeli zgodbo, ki jo piše vsako pivo Green Gold Brewing. Predniki bi bili ponosni, da družina Rojnik nadaljuje s pomembno slovensko panogo, hmeljarstvom, in da glavnega akterja, hmelj, uporabljajo v odličnih pivih. V teh je mogoče okusiti nepozabno kombinacijo tradicije, lokalne pripadnosti in spoštljivega odnosa do zelenega zlata.

Pivovar Luka Rojnik je pred leti v Ameriki začel nabirati znanje o craft pivovarstvu. Ob vrnitvah v domovino je vedno pogosteje naletel na vprašanje o lastni craft pivovarni, zato se je leta 2016 odločil, da bo svojim idejam dodal vrhunski okus, aromo in izgled. Danes v svoji pivovarni zvari 2700hl piva na leto, v lastni polnilnici pa je glavno vlogo namenil prihodnosti pivovarstva – pločevinkam. In teh ni malo – v eni uri jih napolnijo 1800. Kmetija Rojnik je trenutno ena od večjih hmeljarskih kmetij v Evropi z obdelovalno površino 41 hektarjev in sedmimi sortami hmelja.

Pločevinke piva Green Gold Brewing krasijo med drugim povodni možje, vesoljski marinci, kombajni z dekleti ali interpretacija dojenčka v bazenu z albuma Nevermind skupine Nirvana.

“Minister za zdravje opozarja: Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!“

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ