6. 2. 2021, 20:36 | Vir: STA

Na izvršnega direktorja Frontexa letijo hudi očitki o finančnih prevarah

profimedia

Na dan prihajajo novi očitki na račun izvršnega direktorja evropske agencije za mejno in obalno stražo Frontex Fabriceja Leggerija, ki so jih v Bruslju označili kot "zaskrbljujoče". Leggeri je že nekaj časa tarča kritik zaradi domnevno nezakonitega nasilnega vračanja migrantov iz Grčije v Turčijo, zdaj pa prihajajo na dan še druge nepravilnosti.

Kritike in obenem pozivi k odstopu Leggerija se krepijo v času, ko agencija Frontex prevzema večjo oziroma vodilno vlogo pri varovanju zunanjih meja EU, zaradi česar se je občutno kadrovsko okrepila - do leta 2027 naj bi imela 10.000 lastnih agentov - in se ji obenem bistveno povečuje proračun.

A Leggeri, ki naj bi nadzoroval in vodil ta prehod, se že nekaj časa sooča s hudimi kritikami. Gre predvsem za domnevno nadlegovanje, neprimerno vedenje in sodelovanje mejnih stražarjev Frontexa pri nasilnem vračanju migrantov iz voda Evropske unije v Turčijo, o čemer je oktobra poročalo več tujih medijev.

Upravni odbor Frontexa je sicer pred dvema tednoma sporočil, da notranja preiskava zaenkrat ni dokazala kršenja temeljnih pravic s strani pripadnikov Frontexa. A to se nanaša samo na osem od 13 incidentov, saj morajo ostale še podrobneje preiskati - med drugim zato, ker jim agencija ni zagotovila zahtevanih informacij v določenem roku.

Ravnanje Frontexa je sicer vzel pod drobnogled tudi evropski urad za boj proti goljufijam Olaf. Več aktivistov in evropskih poslancev je Leggerija zato že pozvalo k odstopu, ki pa ga je ta zavrnil.

A za Francoza osebno so bolj zaskrbljujoči očitki o domnevnih nepravilnostih pri porabi denarja ter o slabem ravnanju s podrejenimi, danes poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nemška javna televizija ZDF, francoski časnik Le Monde in neprofitna skupina Corporate Europe Observatory, ki razkriva posledice korporativnega lobiranja na oblikovanje politik EU, so razkrili dokumente, ki naj bi dokazovali, da so skušali na delo Frontexa vplivati številni obrambni in tehnološki lobisti, in sicer v nasprotju s pravili EU o preglednosti in lobiranju.

Že pred tem so nekateri drugi mediji, med drugim francoski dnevnik Liberation in nemški Spiegel, poročali, da so v omenjeni preiskavi Olafa prišle na dan tudi nove obtožbe o finančnih prevarah in nadlegovanju zaposlenih.

Evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson je v zvezi s tem v petek dejala, da so najnovejša poročila "zelo zaskrbljujoča", še posebej za agencijo, ki postopoma postaja daleč največja agencija EU in bo imela v svojih rokah veliko moč. "Potrebujemo močno, trdno in dobro delujočo agencijo Frontex," je dejala za AFP.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord