23. 7. 2018, 11:28 | Vir: STA

Na Japonskem po več letih znova odprli plaže v bližini Fukushime

profimedia
Na Japonskem po več letih znova odprli plaže v bližini Fukushime (foto: profimedia)

Japonska je po več letih obnove ponovno odprla tri plaže v regijah, ki sta jih je leta 2011 prizadela rušilni potres in posledični cunami, ki je povzročil hudo nesrečo v jedrski elektrarni Fukushima. Kopanje je znova možno na plaži v prefekturi Fukushima in na dveh plažah v prefekturi Miyagi, so danes sporočile tamkajšnje oblasti.

Japonska je ob plažah na severni obali Tihega oceana zgradila ogromne nasipe za zaščito obal pred morebitnimi prihodnjimi cunamiji in obnovila pesek, ki so ga pred sedmimi leti odplaknili valovi, ki so segali tudi do 15 metrov visoko. Zdaj postopoma ponovno odpira plaže za kopalce.

Lokalne oblasti prefekture Fukushima so ponovno odprle plažo Haragamaobama v mestu Soma, ki leži 40 kilometrov severneje od opustošene elektrarne in ji je od vseh treh ponovno odprtih plaž tudi najbližja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Generalni sekretar tamkajšnje turistične zveze Hiroyuki Ito je povedal, da pristojne inšpekcijske službe v morski vodi ob obali že več let niso zaznale radioaktivnih materialov. Odprtje plaže je bilo po njegovih navedbah preloženo zgolj zaradi gradnje potrebne infrastrukture.

Lokalne oblasti v Fukushimi upajo, da se bo ponovno odprtje plaž pomagalo spremeniti pogled na to regijo, ki je postala prepoznavna po tragediji iz leta 2011.

Minuli konec tedna sta se poleg plaže v Somi odprli tudi plaži v prefekturi Miyagi, ki jo je prizadel uničujoč cunami.

Japonsko je leta 2011 stresel močan potres, cunami, ki mu je sledil, pa je prizadel jedrsko elektrarno Fukushima 1, kjer je prišlo do taljenja treh od šestih reaktorjev. Zaradi uhajanja radioaktivnih snovi je domove zapustilo več deset tisoč ljudi. Nesreča v Fukushimi velja za najhujšo jedrsko nesrečo po nesreči v Černobilu leta 1986.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.