5. 6. 2019, 07:19 | Vir: STA

Na jugu Anglije se začenjajo slovesnosti ob 75. obletnici zavezniškega izkrcanja v Normandiji

Profimedia

Na jugu Anglije bodo danes slovesnosti ob 75. obletnici zavezniškega izkrcanja v Normandiji, ki se bodo v četrtek nadaljevale v Franciji. Slovesnosti v Portsmouthu se bodo med drugim udeležili britanska kraljica Elizabeta II., predsednik ZDA Donald Trump, francoski predsednik Emmanuel Macron in britanska ministrska predsednica Theresa May.

Za Mayevo bo to najverjetneje njen zadnji javni nastop v vlogi premierke, saj bo v skladu s svojimi napovedmi v petek odstopila z mesta predsednice britanskih konservativcev in posledično s položaja ministrske predsednice.

V Portsmouthu bodo današnjo slovesnost ob 75. obletnici zavezniškega izkrcanja v Normandiji obeležili z mornariško parado, preletom vojaških letal in številnimi vojaki. V Londonu so pred slovesnostjo napovedali, da bodo pripravili "največji vojaški spektakel v novejši zgodovini".

V noči na 6. junij 1944 se je na obalah francoske Normandije začelo zavezniško izkrcanje, znano kot dan D. To je bil začetek največje vojaške skupne pomorske, kopenske in zračne operacije v zgodovini človeštva, ki je hkrati pomenila pomemben preobrat v drugi svetovni vojni in pripomogla h kapitulaciji nacistične Nemčije leta 1945.

"Ko se spopadamo z novimi izzivi 21. stoletja, nas obletnica dneva D spominja na to, kaj vse lahko dosežeta naši državi skupaj," je dejala britanska kraljica v ponedeljkovem govoru na državniškem banketu ob Trumpovem državniškem obisku v Veliki Britaniji.

Trump bo po slovesnosti v Portsmouthu odpotoval na Irsko in v Francijo, kjer bodo v četrtek med drugim pripravili spominsko slovesnost na pokopališču ameriške vojske v kraju Colleville-sur-Mer v Normandiji, kjer pričakujejo 12.000 ljudi.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.