9. 3. 2021, 14:24 | Vir: STA

Na katedri za novinarstvo FDV obsojajo orkestrirane napade na Milosavljevića

Stanko Gruden/STA

Člani katedre za novinarstvo na ljubljanski fakulteti za družbene vede ostro obsojajo "orkestrirane napade" na osebno in akademsko integriteto Marka Milosavljevića po njegovem nastopu na seji posebne skupine Evropskega parlamenta. Tudi Milosavljević kritike o blatenju domovine zanika, opravičuje pa se za napačno trditev glede menjave vodstva RTVS.

"Predstavniki politične oblasti so skupaj z njihovimi propagandnimi podaljški na internetnih družbenih omrežjih ter v interesno ali lastniško povezanih medijih v preteklih dneh poskušali ponižati Milosavljevića z govorico, v kateri se prepletajo hujskaštvo, nacionalizem in manipulacije," so danes sporočili s katedre za novinarstvo na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani.

Ob tem dodajajo, da so predstavniki izvršne in zakonodajne oblasti zaničevali znanje mednarodno uveljavljenega strokovnjaka na področju medijev in ustreznost rednega profesorja na Univerzi v Ljubljani za pedagoško delo, s čimer so pod vprašaj postavili avtonomijo univerze, ki je v ustavi zagotovljena izrecno in nedvoumno.

Po njihovi oceni so napadi ne le povsem v nasprotju z načeli vključujoče javne razprave, za katero bi si kot družba morali prizadevati, temveč da gre za poizkuse javnega discipliniranja in s tem utišanja, kar dojemajo kot nedopusten poseg v akademsko svobodo, ki je bistvena za odgovorno raziskovanje, poučevanje in študij. "Brez akademske svobode ni kritike, odsotnost kritike vodi v enoumje," so dodali člani katedre.

Po petkovem javnem spletnem pogovoru posebne skupine Evropskega parlamenta za spremljanje spoštovanja demokracije, načel pravne države in državljanskih svoboščin, ki je bil namenjen seznanitvi razmer na področju medijske svobode v Sloveniji, so se glede Milosavljevića nastopa vrstile kritike predvsem na družbenih omrežjih pa tudi na nekaterih spletnih portalih. Med drugim so mu očitali laganje, pri čemer so izpostavili njegovo izjavo, da je bil generalni direktor Radiotelevizije Slovenija (RTVS) Igor Kadunc zamenjan pred koncem mandata.

Milosavljević je v sobotnem zapisu na Facebooku priznal, da je napačno zatrdil, da je bil Kadunc zamenjan pred koncem mandata. "Šlo je za napako," je navedel in pojasnil, da so provladni programski svetniki RTVS Kadunca poskušali zamenjati pred koncem mandata, lani oktobra, kar pa jim ni uspelo, zato je nedavna sprememba na čelu RTVS "le sprememba direktorja oziroma izvolitev novega direktorja ob izteku mandata staremu direktorju". Vsem prizadetim se je Milosavljević opravičil.

Milosavljevića so sicer k opravičilu pozvali tudi na ponedeljkovi seji programskega sveta RTVS, na kateri so se dotaknili omenjenega petkovega javnega pogovora v skupini Evropskega parlamenta za spremljanje spoštovanja demokracije. Ob tem so se programski svetniki odločili za odziv v delu, ki se je nanašal na imenovanje novega generalnega direktorja. Skupini namreč želijo sporočiti, da Kadunca januarja niso predčasno razrešili, ampak so novega generalnega direktorja Andreja Graha Whatmougha imenovali po rednem postopku.