4. 3. 2020, 14:35 | Vir: STA

Na Kitajskem se širjenje koronavirusa upočasnjuje, razmah v Južni Koreji

profimedia

Iz Južne Koreje danes poročajo o številnih novih primerih potrjenih okužb z novim koronavirusom, ki se še naprej pojavljajo pretežno na jugovzhodu države. Na Kitajskem se po drugi strani širjenje virusa še naprej upočasnjuje. Iz Iraka poročajo o prvi smrtni žrtvi virusa, ki je hkrati prva smrtna žrtev v arabskem svetu.

Na severu Iraka je umrl 70-letnik. Gre za imama iz mesta Sulajmanija v polavtonomni iraški regiji Kurdistan. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP se je imam nedavno srečal z Iračani, ki so se vrnili iz sosednjega Irana, kjer je doslej zaradi novega koronavirusa umrlo največ ljudi izven Kitajske. Umrlo jih je 77, zabeležili so tudi več kot 2300 primerov okužbe.

Koronavirusno bolezen 19 v Iraku so pri imamu potrdili, ko se mu je zdravstveno stanje poslabšalo. V državi so doslej zabeležili 31 primerov okužb z novim koronavirusom, večino na območju prestolnice Bagdad ter mest Kirkuk in Sulajmanija, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V Južni Koreji so danes našteli 516 novih primerov, še štirje ljudje so koronavirusni bolezni 19 podlegli. V državi se je tako doslej okužilo že nekaj več kot 5300 ljudi, umrlo jih je skupno 38.

Izbruh je še naprej koncentriran na mesto Daegu na jugovzhodu države in provinco Severni Gyeongsang, ki ga obkroža. V veliki meri so okužbe povezane s krščansko sekto, ki ima na območju svoj sedež, in z bolnišnico v mestu Cheongdo.

Po drugi strani se širjenje okužb upočasnjuje na Kitajskem, kjer je število novo okuženih že tretji zaporedni dan padlo. V najhuje prizadeti provinci Hubei so našteli 115 novih primerov, drugod po državi pa še štiri. Umrlo je 38 ljudi.

V državi, kjer je virus decembra lani izbruhnil, so doslej okužbo potrdili pri 80.270 ljudeh, od katerih jih je 2981 umrlo.

Čeprav se izbruh v državi umirja, so oblasti zdaj pozorne na morebitne nove primere, ki bi jih na Kitajsko vnesli iz tujine. Peking in provinca Guangdong sta v torek odredila, da morajo potniki iz držav z visokim številom okužb za 14 dni v samoizolacijo.

Z virusom se je doslej po svetu potrjeno okužilo že več kot 92.800 ljudi, umrlo jih je 3200. Več kot polovica okuženih je sicer že okrevala, na spletni strani poroča CNN.

Novi virus se je razširil v najmanj 75 držav. Čeprav je velika večina okužb in smrti na Kitajskem, je sedaj število dnevno potrjenih novih primerov izven nje že večje kot na njenem ozemlju.

Z največjimi izbruhi se spopadajo v Južni Koreji, Iranu in Italiji.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.