8. 2. 2019, 12:25 | Vir: STA

Na Kitajskem več mrtvih med praznovanjem lunarnega novega leta

Profimedia

Na Kitajskem so praznovanja ob lunarnem novem letu zaznamovali tudi nasilni incidenti s smrtnimi žrtvami.

V provinci Shannxi je moški v ponedeljek, ko je nastopilo novo leto prašiča, zažgal dom svojega brata, pri čemer je umrlo sedem ljudi, v pokrajini Gansu pa je nek drugi moški z nožem do smrti zabodel osem ljudi, je danes sporočila policija.
V požigu v severni provinci Shaanxi so umrli storilčev brat, žena, njuna očeta in trije otroci. Policija je moškega ujela nekaj ur po incidentu, ko si je ravno skušal soditi sam, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Pohodu moškega z nožem v severozahodnem Gansuju pa je domnevno botrovalo ljubosumje. Mož naj bi ženo sumil, da ga vara, zaradi česar je do smrti zabodel osem ljudi, sedem pa ranil. Tudi tega moškega je policija aretirala.

Napadi z nožem so sicer na Kitajskem pogosti. Na drugi strani je posedovanje strelnega orožja strogo regulirano.

Kitajska se ob gospodarskem razcvetu v zadnjih desetletjih sooča tudi s porastom nasilnih kaznivih dejanj, zelo hitro se tudi povečuje vrzel med bogatimi in revnimi. Znanstvene raziskave opozarjajo tudi na porast duševnih motenj, ki bi lahko bile povezane s stresom ter vse hitrejšim in napornejšim vsakodnevnim življenjem.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ