28. 1. 2020, 12:22 | Vir: STA

Na Kitajskem z novimi ukrepi za zajezitev širjenja virusa

profimedia

Na Kitajskem po številnih ukrepih v zadnjih dneh še krepijo prizadevanja za omejitev širjenja novega virusa. Nazadnje je Hongkong sporočil, da bodo začasno ustavili obratovanje hitrega vlaka, ki območje povezuje s preostalim delom Kitajske. Vse ostale prometne povezave bodo močno omejili.

Kot je dejala voditeljica Hongkonga Carrie Lam, bodo ustavili tudi prevoze s trajekti, izjemno zmanjšali pa bodo število poletov in avtobusov. Štiri mejne prehode bodo za osebni promet zaprli in deloma prek njih spuščali le tovornjake s tovorom, je pojasnila Lamova, ki je pred novinarje stopila z zaščitno masko na obrazu.

V Hongkongu so doslej zabeležili osem primerov okužbe z novim virusom, ki se je razširil zlasti na območju kitajske province Hubei. Izvira namreč iz njene prestolnice, 11-milijonskega mesta Wuhan.

V Hubei so zdravstvene oblasti napotile skupno že skoraj 6000 zdravstvenih delavcev iz vse Kitajske.

Na delo jih je doslej prispelo okrog 4100, do večera naj bi jih prispelo še 1800, da bi okrepili ekipe v prenapolnjenih in preobremenjenih bolnišnicah, piše nemška tiskovna agencija dpa.

V provinci z 58 milijoni prebivalcev so zabeležili več kot 2700 od skupno okrog 4500 potrjenih primerov okužb. Od skupno 106 smrtnih žrtev, ki jih je doslej terjal virus, so jih sto našteli prav na tem območju.

Kitajske oblasti so to najhuje prizadeto območje s številnimi ukrepi za omejitev potovanj že praktično odrezale od sveta, številne ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa pa sprejemajo tudi drugod po državi.

Javni promet je ustavljen v več mestih po državi, marsikje je v javnosti obvezno tudi nošenje maske. V luči praznovanja kitajskega novega leta so bile odpovedane številne slovesnosti, obdobje počitnic pa so oblasti podaljšale za tri dni, do nedelje. Do nadaljnjega so preložili tudi datum začetka novega semestra v šolah in na univerzah.

Peking, kjer so v ponedeljek zabeležili prvo smrtno žrtev virus, in Šanghaj sta uvedla 14-dnevno obdobje opazovanja za vse ljudi, ki bodo prispeli iz province Hubei.

Pristojne oblasti so začasno tudi ustavile potovanja kitajskih turističnih skupin tako znotraj kot izven države, poleg tega pa so danes pozvale vse državljane, naj preložijo potovanja v tujino, da bi tako omejili možnost širjenja virusa prek meja.

profimedia

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord