Marijana Podhraški | 8. 12. 2023, 20:00

Na kuhančka v Škofjo Loko, za pultom smo srečali tudi Ceneta Prevca

M.P./Bobo/fotomontaža

Čar decembra je tudi v druženju ob kozarčku kuhanega vina, zato bo marsikdo obiskal katero od stojnic ali s prijatelji zavil v kak prijeten lokal. A tam človek res nikoli ne ve, kaj ga čaka ...

Škofja Loka je prava mestna srednjeveška lepotica. Sprehod po njenih ozkih staromeščanskih uličicah obiskovalca navda z mirom, kakršnega je danes težko najti. Postanek na Mestnem trgu, vzpon na grad in posedanje po njenih kavarnah je doživetje, ki mu ni para. To naše zgodovinsko mesto tradicije in ustvarjalnosti v neposredni bližini prestolnice je tudi odlično izhodišče za odkrivanje Julijskih Alp, zato ga sama večkrat na leto obiščem.

Ko se decembra prižgejo praznične luči, je mestece videti še bolj mistično in čudovito, pohvali se lahko tudi z izjemno dobro ponudbo tradicionalnih toplih zimskih pijač, med drugim mnogih okusnih različic kuhanega vina. In naš izbor?

Samo Šmarčan

Kavarna in slaščičarna Na trgu

Že takoj ob vstopu v staro mestno jedro obiskovalca pozdravi mestna kavarnica, ki v vročih poletnih dneh slovi po zelo okusnem sladoledu, priljubljena pa je tudi zaradi dobre kave. V zimskem času se vzdušje s terase na samem trgu preseli v notranjost, kjer zelo lepo diši po cimetu in limonah. Zato je izbira njihovega kuhanega vina za marsikaterega obiskovalca, vključno z nami, logična.

Omamne dišave kuhanega vina v Kavarni in slaščičarni Na trgu v Škofji Loki.

Omamne dišave kuhanega vina v Kavarni in slaščičarni Na trgu v Škofji Loki.

M.P.

Njihovo belo kuhano vino, ki smo ga poizkusili, je zelo prijetnega citronastega okusa z veliko cimeta in okusnih zimskih začimb. In če smo do zdaj le površno začutili decembrski čas, smo po zahvali tega toplega napitka končno vstopili v "najlepši čas leta".

M.P.

Pr' Homan na Mestnem trgu

Gre za znamenito škofjeloško kavarno, znano tudi po imenu Homanova hiša. Ta ima od poletja nova najemnika, prevzela sta jo Matej Kavčič iz podjetja Ekozarček in nekdanji smučarski skakalec Cene Prevc. Cene se je že prej večkrat preizkusil za točilnim pultom, po športni upokojitvi pa je v celoti skočil v gostinske vode. Ob našem prihodu nas je postreglo njegovo dekle Julija Patricija, medtem ko je Cene pospravljal in odnašal prazno embalažo.

Okusno in domiselno!

Okusno in domiselno!

Samo Šmarčan

Kreativnost mlade gostinske ekipe je bilo opaziti že na kozarčku belega kuhančka, ta je bil na robu "posut s snegom" oziroma sladkorjem, kot nam je pozneje povedala Julija Patricija, imajo v zimski ponudbi tudi kuhano vino z gozdnimi sadeži. Dodala je, da bodo po decembru lokal, ki ima v Škofji Loki zelo dolgo tradicijo, zaradi prenove za nekaj časa zaprli.

"Vse se da, če se hoče. Če ne gre, vprašaj samega sebe, res storiš vse, kar lahko?" so besede, ki jih ima Cene Prevc zapisane v svoji predstavitvi na Instagramu.

Tudi znamenita, skoraj 90-letna lipa na terasi kavarne Homan zvečer zažari.

Tudi znamenita, skoraj 90-letna lipa na terasi kavarne Homan zvečer zažari.

M.P.

Pr' Pepet

Znana škofjeloška gostilna Pr' Pepet na Kopališki ulici je še posebej pri srcu tistim, ki imajo radi domače jedi na žlico (pa tudi na vilico). Na njihovem jedilniku, ta se spreminja vsak dan, so sveže pripravljene sezonske dobrote tako za mesojedce kot za vegane.

Samo Šmarčan

V duhu praznikov in zimske sezone imajo v svoji ponudbi pijač kakopak tudi kuhano vino z lično estetiko in zelo žlahtnim okusom. K tej mešanici decembrske radosti vam bo —  tudi če jo boste pili sami —  družbo delala cimetova palčka, za še večji občutek domačnosti ter za piko na i pa boste ob kozarčku njihovega kuhančka dobili tudi domači piškotek. To pa je danes res že prava redkost.

Grajska kavarna

Obisk Škofje Loke ne more biti popoln brez vzpona na škofjeloški grad in tudi tam vas bo pričakala kavarna. Priljubljene koktajle po hišni recepturi so v zimskem času sicer nekoliko zamenjale vroče čokolade in vroče limonade, čeprav njihov "pinch of salt" in še marsikateri drug koktajl tudi v prazničnem času ostajajo zelo priljubljena izbira gostov.

Samo Šmarčan

Ker nas je že pošteno zeblo, smo tudi tu poskusili njihovo kuhano vino. Ob koncu naše pokušine lahko sklenemo, da se je v tako lepem grajskem ambientu in za neverjetno ceno 2,80 evra za kozarec izplačalo priti sem gor. Medtem so bile cene kuhančka v preostalih treh kavarnah med 3 in 3,5 evra.

Pestro dogajanje v mestu.

Pestro dogajanje v mestu.

M.P.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord