7. 2. 2020, 20:11 | Vir: STA

Na ladji v karanteni na Japonskem tudi Slovenci

Xinhua/STA

Na ladji za križarjenje, ki je zaradi nevarnega koronavirusa v karanteni v Jokohami na Japonskem, so doslej potrdili okužbo pri najmanj 61 ljudeh. Med potniki je tudi šest slovenskih državljanov, ki pa se počutijo dobro. Virus je sicer po zadnjih uradnih podatkih na Kitajskem terjal 636 življenj, okuženih je 31.161 ljudi.

Slovenski državljani so v stiku s slovenskim veleposlaništvom v Tokiu in se po dosedanjih informacijah počutijo dobro, je danes v Ljubljani sporočil vodja konzularne službe na ministrstvu za zunanje zadeve Andrej Šter.

Gre za tri pare odraslih slovenskih turistov. V stiku s slovenskim veleposlaništvom so od dneva, ko je bila za ladjo Diamond Princess odrejena 14-dnevna karantena.

"So v redu in niso med tistimi, pri katerih je bilo ugotovljeno obolenje. Zdravstveno skrb zanje izvajajo japonske oblasti, naše ministrstvo, zlasti kolegi na veleposlaništvu v Tokiu pa skrbijo za stik z njimi," predvsem glede informacij, je pojasnil Šter.

Na ladji so sicer okužbo s koronavirusom doslej potrdili pri najmanj 61 ljudeh. Med njimi so državljani Japonske, ZDA, Kanade, Avstralije, Argentine ter Velike Britanije. Japonske oblasti so na ladji Diamond Princess, na kateri je okoli 3700 ljudi, doslej opravile teste pri 273 ljudeh.

Šter je na novinarski konferenci pojasnil, da bi bila za slovenske potnike na tej ladji v vsakem primeru uvedena 14-dnevna karantena oz. osamitev, ker so bili na tej ladji, na kateri so odkrili okužene ljudi. Ali bodo po končani karanteni ladje imeli dodatne težave ob vračanju v domovino in jih bodo morda doleteli dodatni omejevalni ukrepi, je težko napovedovati, zlasti kaj bo pri prehodu mednarodnih letališč, je še dejal.

Napovedal je, da jim bodo pomagali pri organiziranju povratka v domovino.

Po zadnjih uradnih podatkih je novi koronavirus na Kitajskem doslej zahteval 636 smrtnih žrtev, število okuženih pa se je povzpelo na 31.161 primerov. V zadnjem dnevu so zabeležili 73 novih smrtnih žrtev epidemije ter še 3143 novih primerov okužbe. Med okuženimi jih je 4800 v kritičnem stanju.

Po eno smrtno žrtev so zabeležili še v Hongkongu in na Filipinih. Izven celinske Kitajske so okužbe z novim koronavirusom zabeležili v okoli 25 državah. Med drugim so danes potrdili tretji primer okužbe v Italiji, ki je prvi primer pri Italijanu. Kot so v četrtek sporočile zdravstvene oblasti v Rimu, je okužen moški, ki se je v ponedeljek vrnil iz kitajskega mesta Wuhan v skupini 56 italijanskih študentov in podjetnikov.

Iz Kitajske pa so danes še poročali, da je davi po krajevnem času umrl oftamolog Li Wenliang, ki so ga kitajske oblasti sprva kaznovale, ker je konec decembra lani prvi opozoril na novi koronavirus. Kitajske oblasti so napovedale preiskavo vseh okoliščin njegove smrti.

Na kitajskem družbenem omrežju Weibo, ki je kitajska različica Twitterja, je novica o smrti zdravnika, ki je za številne bil junak, sprožila veliko žalost ter jezo nad ravnanjem kitajskih oblasti v boju proti virusu.

O boju proti virusu sta se po telefonu pogovarjala tudi predsednika ZDA in Kitajske, Donald Trump in Xi Jinping. Trump je, kot je sporočila Bela hiša, izrazil prepričanje, da je Kitajska sposobna obvladati epidemijo novega koronavirusa. Kot so še sporočili, sta se strinjala o nadaljevanju komunikacije in sodelovanja obeh strani.

Xi pa je izrazil prepričanje, da je boj proti širjenju novega koronavirus v odločilni fazi. Ob tem je spomnil na opozorilo Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), ki je države po svetu posvarila pred pretiranimi odzivi na epidemijo na Kitajskem.

Generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus pa je danes opozoril, da po svetu zmanjkuje zaščitnih mask in druge opreme, ki ščiti pred novim koronavirusom. Zagotovil je, da bo govoril s predstavniki oskrbovalne verige in skušal rešiti zagato pri proizvodnji. WHO je ta teden sporočil, da je začel pošiljati zaščitno opremo in pakete za testiranje državam, ki potrebujejo pomoč.

Tedros je danes še opozoril, da nekatere države ne delijo kliničnih podatkov o potrjenih primerih. "Pozivamo te države članice, naj nemudoma posredujejo informacije," je povedal.

Medtem je še izpostavil, da je v zadnjih dveh dnevih upadlo število potrjenih primerov okužbe z novim koronavirusom, ki je izbruhnil konec leta v kitajskem Wuhanu.

Vedno več znanstvenikov medtem skuša ugotoviti več o virusu. Med drugim so znanstveniki na Južnokitajski univerzi za kmetijstvo opozorili, da je virus morda povezan z luskavcem, ogroženim sesalcem, ki bi lahko bil gostitelj virusa. Ugotovili so, da so se sekvence genoma virusa pri luskavcu v 99 odstotkih ujemale s tistimi pri ljudeh, okuženih z novim koronavirusom. To pomeni, da bi bil lahko luskavec vmesni gostitelj virusa.

Ker znanstvene raziskave o tem še niso objavili, nekateri dvomijo v ugotovitve.

Strokovnjaki v Hongkongu pa so danes sporočili, da so izumili napravo za najhitrejše testiranje okužbe z novim virusom. Ta temelji na mikrofluidni tehnologiji in omogoča rezultate že v 40 minutah. Pri doslej uporabljani metodi verižne reakcije s polimerazo je treba na rezultate testiranj počakati med 1,5 in tri ure.

pripravila Sara Erjavec Tekavec

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.