12. 5. 2020, 11:27 | Vir: STA

Na ljubljanskem letališču se pripravljajo na obnovitev povezav

Tamino Petelinšek/STA
Na ljubljanskem letališču se pripravljajo na obnovitev povezav (foto: Tamino Petelinšek/STA)

Na ljubljanskem letališču so po vnovični sprostitvi mednarodnega letalskega potniškega prometa v Slovenijo v pričakovanju obnovitve povezav. V družbi Fraport Slovenija so tako vse prevoznike, ki so leteli v Ljubljano, pozvali, da se izjasnijo, kdaj bi lahko lete spet vzpostavili. A zagona potniškega prometa verjetno ni pričakovati pred junijem.

Od danes, 12.5. je tako znova dovoljen mednarodni letalski potniški promet v Slovenijo, ki je v okviru ukrepov za omejitev širjenja novega koronavirusa obstal 17. marca. Prevozi potnikov so na tri slovenska mednarodna letališča pri tem dovoljeni tako iz članic EU kot iz tretjih držav.

Na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana so sprostitev omejitve letalskega potniškega prometa pozdravili, saj bodo lahko letalski prevozniki zdaj lahko z večjo gotovostjo načrtovali letenje.

Prevoznike, ki so leteli v Ljubljano, so v upravljalcu letališča pozvali, da se izjasnijo, kdaj bi lahko lete spet vzpostavili. Po poletnem voznem redu, ki je začel veljati 29. marca, torej sredi obdobja prepovedi rednih potniških letov v državo, so bili predvideni leti 17 prevoznikov v 22 destinacij v 15 državah.

Večina letalskih prevoznikov je sicer lete odpovedala do konca maja, zato vnovičnega zagona potniškega prometa na letališču ni pričakovati pred junijem. So pa na letališču v zadnjih dneh že sprejeli vse ukrepe za varen zagon potniškega prometa.

Kot je razbrati iz podatkov Evropske organizacije za varnost letalskega prometa Eurocontrol, bo s 1. junijem 20 odstotkov svoje maksimalne zmogljivosti obnovila skupina Lufthansa. V rezervacijskih sistemih treh družb iz skupine, ki so v zimski sezoni letele v Ljubljano, to je matične Lufthanse, švicarskega prevoznika Swiss in belgijskega Brussels Airlines, je tako že omogočena rezervacija letov za junij na povezavah s Frankfurtom, Münchnom, Brusljem in Zürichom.

Kot opozarjajo na Financah, bodo verjetno omenjeni trije prevozniki junija izvajali en let na dan.

Srbski prevoznik Air Serbia bo lete obnovil s 18. majem, naj bi pa na povezavi z Ljubljano začeli leteti z junijem, sprva v omejenem obsegu, piše portal Ex-Yu Aviation. Kot dodaja, naj bi postopno večje število letov z junijem zagnal tudi britanski nizkocenovni prevoznik Easyjet, ki pa je po pisanju omenjenega portala za zdaj opustil načrte po vzpostavitvi nove povezave z letališčem Luton v poletni sezoni.

Tudi Turkish Airlines, ki je bil sicer eden najbolj aktivnih tujih prevoznikov na ljubljanskem letališču in je v krizi prizemljil vsa letala, naj bi aktivnosti obnovil z junijem in jih postopno krepil v mesecih do oktobra. Finski Finnair in britanski British Airways sta za zdaj načrte o poletnih letih v Helsinke in na letališče Heathrow postavila na stran.

Večje oživljanje letalskega prometa z julijem

Večje oživljanje letalskega prometa na ljubljanskem letališču pričakujejo z julijem, ob tem pa v letalskem sektorju opozarjajo, da bo vnovična vzpostavitev letalskih linij odvisna od uspešnega spopadanja s koronavirusom po Evropi, olajšanjem prehoda mej med članicami, uspeha pri oživljanju gospodarstva in zagonu turizma. Veliko bo odvisno tudi od tega, v kakšni kondiciji bodo naslednje mesece pričakali letalski prevozniki. Nekaterim od njih bo morala zaradi izjemnega šoka pomagati tudi država.

Na ljubljanskem letališču so že večkrat poudarili, da bo trajalo dlje časa, da bodo na Brniku spet dosegli lanske številke, ko je prek letališča potovalo 1,72 milijona potnikov. To je bilo sicer zaradi težav Adrie Airways, ki je jeseni nato pristala v stečaju, pet odstotkov manj kot predlani.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.