6. 1. 2022, 19:16 | Vir: STA

Na ljubljanski infekcijski kliniki bodo začasno prekinili uporabo regenerona

UKC Ljubljana
Na ljubljanski infekcijski kliniki bodo začasno prekinili uporabo regenerona (foto: UKC Ljubljana)

Klinika za infekcijske bolezni in vročinska stanja bo začasno prekinila uporabo regenerona oz. monoklonska protitelesa, je potrdila predstojnica klinike Tatjana Lejko Zupanc. Zdravilo v primeru okužbe s koronavirusno različico omikron namreč ni učinkovito, saj je bilo prilagojeno za zdravljenje prejšnjih različic koronavirusa.

Po besedah Lejko Zupančeve okuženi z različico delta regeneron trenutno še lahko prejmejo. Pred aplikacijo zdravila s testom ugotovijo, s katero različico koronavirusa je oseba okužena. Ko bo v populaciji krožila le še različica omikron, pa zdravila ne bodo več uporabljali.

Zdravilo se je doslej pri bolnikih, pri katerih so pričakovali težji potek bolezni, uporabljalo v prvih sedmih dneh okužbe z novim koronavirusom.

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana je zdravilo doslej sicer prejelo več kot 500 bolnikov, zdravljenje pa ocenjujejo kot zelo uspešno, so sporočili z UKC Ljubljana.

Od ostalih protivirusnih zdravil uporabljajo še zdravili remdesivir in molnupiravir, pri katerih po besedah Lejko Zupančeve še ni podatkov, da ne bi bila primerna za zdravljenje okuženih z različico omikron.

Ob tem je pojasnila, da čakajo še na zdravila sotrovimab, paxlovid in kombinacijo dolgo delujočih protiteles.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.