6. 3. 2020, 14:46 | Vir: STA

Na lokalnih volitvah v Franciji med kandidati maček Rec

profimedia
Na lokalnih volitvah v Franciji med kandidati maček Rec (foto: profimedia)

Na lokalnih volitvah v Franciji bo kandidat skrajno leve stranke Nepokorna Francija maček Rec, ki kandidira v kraju Rennes v Bretanji. Volitve bodo 15. marca, drugi krog teden dni pozneje.

"Zaščita živali je tema, o kateri se v Rennesu ne govori dovolj," je za nemško tiskovno agencijo dpa dejal vodja volilnega štaba Felix Boullanger. Z vstopom Reca v predvolilno kampanjo bo tema pridobila na pomenu, je dodal.

Nastop Reca je zgolj simbolnega pomena. Na kandidatno listo so ga tako uvrstili daleč na dnu, na 60. mesto, saj je žival brez možnosti za izvolitev. Da volilna komisija kandidatne liste ne bi razveljavila, je moralo botrstvo nad Recom prevzeti oseba in posoditi svoje ime.

Rec je sicer kratica kandidatne liste Nepokorne Francije za besedno zvezo Rennes en commun (Skupaj za Rennes). Kandidati oziroma kandidatke Nepokorne Francije se med drugim zavzemajo za splošno prepoved množične živinoreje, več podpore za društva za zaščito živali ter prepoved divjih živali v cirkusih.

Rec pa ni edini štirinožec na skorajšnjih volitvah v Franciji. Društvo za zaščito živali Spa v predvolilni kampanji nastopa skupaj z dalmatinko Bella Lemaire, ki pa ne bo uradna kandidatka; v nasprotju z jazbečarjem Saucisse (Klobasica) književnika Sergea Scotta. Po poročanju časnika Le Parisien je Klobasica v mestu Marseille na jugu Francije leta 2001 dobil štiri odstotke glasov.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.