N.Z. | 16. 2. 2022, 10:28

"Na Luno bo padla kitajska in ne Muskova raketa," trdijo astronomi

profimedia

Ostanki rakete, za katere pričakujejo, da se bodo 4. marca zrušili na lunino površino, ni v lasti podjetja Elona Muska, trdijo strokovnjaki.

Govora je o raketi 2014-065B iz misije Chang'e 5-T1, ki je bila v vesolje poslana leta 2014 v okviru kitajske ekspedicije raziskovanja Lune. Tako vsaj trdi astronom Bill Gray, ki je prvi priznal napako v objavi iz minulega tedna.

"Ta primer razkriva slabosti v sistemu sledenja objektov v globokem vesolju," je na Twitterju zadevo komentiral Jonathan McDowell, ki se zavzema za boljšo regulacijo vesoljskih odpadkov.

"Svetloba objekta, ki se je pojavila v pričakovanem času in se giblje v razumni orbiti, ni presenetila," je še napisal, potem pa dodal: "Pa vendar bi moral opaziti nenavadnosti v običajni orbiti."

Pri NASI so konec minulega meseca najavili, da bodo skušali opazovati nastanek kraterja, ki bo nastal ob eksploziji objekta. To bi jim lahko uspelo s pomočjo sonde, ki kroži okoli Lune. Agencija za raziskovanje vesolje je dogodek že označila za 'razbuljivo priložnost za raziskovanje', po tujih agencijah poroča Al Jazeera.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih TikTok, Youtube, Instagram in Facebook.