30. 8. 2020, 15:55 | Vir: STA

Na Madžarskem se število okuženih hitro povečuje

profimedia

Na Madžarskem so v zadnjem dnevu potrdili 292 novih okužb s koronavirusom, kar je največ od začetka epidemije. Doslej je država z 10 milijoni prebivalcev poročala o dokaj nizkem številu okužb, v petek pa so oblasti v Budimpešti prvič potrdile več kot sto novih okužb v enem dnevu.

V soboto so na Madžarskem potrdili 158 na novo okuženih, v petek 132. Da se virus v državi hitro širi, kaže podatek, da so 21. avgusta prvič od meseca maja potrdili več kot 50 novih primerov, poročajo tuje tiskovne agencije.

Število okužb na 100.000 prebivalcev v zadnjem tednu tako danes na Madžarskem znaša 8,2, kar je sicer še vedno veliko nižja številka kot v državah v regiji, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Rast števila novih okužb strokovnjaki pripisujejo brezbrižnemu obnašanju ljudi, še posebej mladih, kot tudi povečanemu številu testiranj.

Zaradi naraščanja števila okužb bo Madžarska v torek zaprla meje za tujce, vstop v državo bo dovoljen le izjemoma. Madžarski državljani in tujci s stalnim prebivališčem bodo morali ob vrnitvi na Madžarsko v 14-dnevno karanteno, razen če bodo imeli dva negativna testa na covid-19, je v petek sporočila madžarska vlada. Še naprej bo možen tranzit za vse potnike, ki pa se ne bodo smeli zadrževati v državi.

Doslej se je na Madžarskem z novim koronavirusom okužilo 5961 ljudi. Za covidom-19 je umrlo 614 bolnikov, 3759 jih je ozdravelo, poroča madžarska tiskovna agencija MTI.

V državi imajo trenutno 1588 aktivno okuženih, 90 bolnikov zdravijo v bolnišnicah, od tega jih sedem predihavajo z ventilatorji. Doslej so izvedli 424.270 testov, v karanteni pa je trenutno 8633 ljudi.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.