13. 2. 2019, 15:47 | Vir: STA

Na makedonski meji začenjajo s postavljanjem tabel Severna Makedonija

profimedia

Potem ko se je v torek Makedonija uradno preimenovala v Severno Makedonijo, je vlada premierja Zorana Zaeva danes pozvala carinike, naj v roku treh dni na vseh mejnih prehodih zamenjajo table z imenom države. Na mejnem prehodu z Grčijo Bogorodica-Evzoni so danes na tablo nalepili nalepko z novim imenom države, poroča tiskovna agencija Mia.

Table z napisom Severna Makedonija bodo v prihodnjih treh dneh namestili na vseh mejnih prehodih, to velja tudi za mednarodni letališči v Skopju in Ohridu, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Table bodo zamenjali tudi na vseh državnih uradih, vlada in parlament pa v komunikaciji z mediji že uporabljata ime Severna Makedonija.

Med drugim pa so k menjavi osebnih dokumentov pozvali tudi vse državljane, ki imajo glede na uredbo sicer za to na voljo pet let.

Makedonski mediji so danes poročali, da bodo v prihodnje zamenjali tudi mednarodno avtomobilsko oznako, ki je sedaj MK.

Zunanje ministrstvo v Skopju je danes sporočilo, da so o spremembi imena že obvestili Združene narode. Kot so pojasnili, sta državi v torek zvečer generalnega sekretarja ZN Antonia Guterresa v pismu obvestili o začetku veljavnosti prespanskega sporazuma. Kmalu bodo poslali verbalno noto tudi sekretariatu ZN, državam članicam in drugim mednarodnim organizacijam, ki jih bodo obvestili v spremembi.

Grčija je od leta 1991 nasprotovala imenu svoje severne sosede, saj ima istoimensko severno pokrajino. Zaradi spora je Grčija blokirala pot Makedonije v zvezo Nato in Evropsko unijo. Strani sta junija lani sklenili zgodovinski prespanski sporazum, po katerem se je sedaj Makedonija preimenovala v Severno Makedonijo in sprejela ustrezne spremembe ustave.

Grčija je nato v petek kot prva država zveze Nato ratificirala protokol o pristopu Severne Makedonije v zvezo Nato, v torek pa ga je kot druga država ratificirala Slovenija.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.