21. 3. 2017, 08:08 | Vir: STA

Na mednarodni dan boja proti rasizmu pobuda za konec diskriminacije beguncev

profimedia

Mednarodni dan boja proti rasni diskriminaciji, ki ga obeležujemo na današnji dan od leta 1966, je letos posvečen rasističnemu profiliranju in spodbujanju k sovraštvu tudi v kontekstu migracij, piše na spletni strani Združenih narodov. Kot poudarjajo, je vsaka oseba upravičena do človekovih pravic brez kakršnekoli diskriminacije.

Pravici do enakopravnosti in nediskriminacije sta temeljna kamna človekovih pravic, vendar so ponekod po svetu diskriminatorne prakse še vedno razširjenje, so opozorili pri ZN.

Ravno begunci in migranti pa so najpogosteje tarča rasnega profiliranja in spodbujanja k sovraštvu. Članice ZN so septembra lani v okviru deklaracije obsodile vsa dejanja in manifestacije rasizma, diskriminacije, ksenofobije in nestrpnosti proti beguncem in migrantom ter se zavezale k boju proti takšnemu obnašanju.

V okviru begunskega in migrantskega vrha ZN so začeli tudi z globalno pobudo Skupaj, ki promovira spoštovanje, varnost in dostojanstvo za begunce in migrante.

Mednarodni dan boja proti rasni diskriminaciji so ZN razglasili leta 1966, šest let po pokolu v mestu Sharpeville v Južnoafriški republiki. Med mirnimi demonstracijami proti apartheidu so policisti 21. marca 1960 ubili 69 ljudi. Z mednarodnim dnem pa se želijo spomniti na boj proti rasističnemu nasilju, stereotipih v medijih in vsakdanji diskriminaciji.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.