8. 3. 2021, 08:24 | Vir: STA

Na mednarodni dan za več žensk na vodstvenih mestih in manj nasilja nad njimi

Shutterstock
Na mednarodni dan za več žensk na vodstvenih mestih in manj nasilja nad njimi (foto: Shutterstock)

Današnji mednarodni dan žensk se osredotoča na nujnost, da tudi ženske zasedajo vodstvena mesta. To se je po ugotovitvah agencije za vprašanja žensk pri Združenih narodih zelo očitno pokazalo med pandemijo covida-19. V Sloveniji pa so v ospredju pozivi k enakim možnostim za oba spola in k preprečevanju nasilja nad ženskami.

Eden izmed pomembnih ukrepov za zmanjševanje neenakosti na podlagi spola je preprečevanje poseganja v spolno avtonomijo žensk, je izpostavil varuh človekovih pravic Peter Svetina. Po njegovem pozivu naj odločevalci kaznivo dejanje posilstva opredelijo skladno z mednarodnimi standardi, po katerih so spolna dejanja dovoljena pod pogojem, če vanje privolijo vsi vpleteni. Vlada je sicer že pripravila spremembe kazenskega zakonika v tej smeri.

V društvu SOS telefon in v delu društva Iskra so se zaradi približno petino več nasilja nad ženskami in v družini med epidemijo obrnili po pomoč na kabinet premierja Janeza Janše in pristojne ministre. Z izjavo so jih pozvali k zagotovitvi pogojev, v katerih bodo žrtve lahko prijavile nasilje in jih ne bo nihče več obtoževal, da so za nasilje krive same.

Prav tako ukrepanje na področju, na katerem deluje, zahteva Zveza svobodnih sindikatov Slovenije. Pri pripravi nacionalnega načrta za okrevanje naj bo upoštevan tudi glas žensk, treba je vlagati v javni sektor in širiti storitve v dolgotrajni oskrbi, pripraviti spodbude za zaposlovanje mladih žensk in zajeziti prekarno delo, so našteli.

Težave, s katerimi se soočajo ženske, bodo danes osvetlili tudi različni dogodki. Pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji bo pripravila spletno razpravo o ženskah v boju proti virusu. Društvo novinarjev Slovenije organizira spletni pogovor o položaju novinark. Spletni pogovor v organizaciji Znanstvenoraziskovalnega centra SAZU pa bo potekal pod naslovom Delo žensk: od tovarne do pisarne in drugod.

Državni svet napoveduje pogovorno omizje z naslovom Biti uspešna in biti srečna. V ateljejih arhitektk in oblikovalk pa bo dan odprtih vrat.

Osmi marec je kot mednarodni dan žensk z resolucijo določila Generalna skupščina ZN leta 1977.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.