15. 5. 2020, 19:38 | Vir: STA

Na mejnih prehodih med Slovenijo in Hrvaško že vse popoldne daljše čakalne dobe

Rasto Božič/STA

Na mejnih prehodih med Slovenijo in Hrvaško v Istri so bile vse popoldne daljše čakalne dobe, zvečer pa so se še podaljšale. Po podatkih Prometno-informacijskega centra za državne ceste je treba trenutno za prehod v državo na mejnem prehodu Sečovlje čakati tri ure, v Sočergi štiri ure in na prehodu Dragonja celo pet ur.

Vlada je namreč na včerajšnji dopisni seji spremenila ukrepe na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Slovenije. Pri prihodu v Slovenijo za državljane Slovenije in drugih držav Evropske unije ni več predvidena karantena, razen za osebe iz tretjih držav z izjemami, so včeraj sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

Hrvaška je svoje meje za državljane EU odprla že v nedeljo. Vstop v državo državljanom EU dovolijo zaradi poslovnih razlogov ali drugih gospodarskih interesov, kot tudi zaradi nujnih osebnih razlogov ali če imajo rezervacijo pri turističnih ponudnikih. Odpravili so tudi obvezno 15-dnevno samoizolacijo potnikov iz drugih držav po vstopu na Hrvaško.

Dolge kolone nastajajo zaradi poostrenega nadzora na hrvaški strani meje. Hrvaški policisti namreč preverjajo razloge za vstop na Hrvaško za vsakega posameznega potnika v skladu s hrvaškimi epidemiološkimi ukrepi in ga vnašajo v informacijski sistem. Ljudje so zaradi tega po poročanju TV Slovenija precej nestrpni. Prek mejnega prehoda Dragonja je sicer danes nekje do 22. ure na Hrvaško vstopilo okoli 500 osebnih vozil, je še poročala javna televizija.

Na obeh glavnih istrskih mejnih prehodih Dragonja in Sečovlje je čakalna doba trenutno pet oz. tri ure. Na Sočergi je treba za vstop na Hrvaško čakati okoli štiri ure, na Jelšanah ter Petrini pa za vstop na območje Kvarnerja med uro in dvema.

Reški časnik Novi list piše, da gre na Jelšanah večinoma za lastnike nepremičnin in plovil na Hrvaškem, ki morajo pri vstopu pokazati potrdilo o lastništvu. Tistih, ki bi pokazali potrdilo o rezervaciji za namestitev v hotelu, kampu ali v zasebnih namestitvah, novinarji Novega lista ob obisku mejnega prihoda Jelšane niso zasledili.

Slovenskim gostom je na mejnem prehodu Jelšane dobrodošlico zaželel hrvaški minister za turizem Gari Cappelli, ki se je tudi opravičil zaradi čakalnih dob.

Povedal je, da je Hrvaška pripravila posebno aplikacijo za mobilne telefone, ki naj bi pospešila prehajanje turistov preko meje. Napovedal je, da bodo aplikacijo predstavili na sobotnem srečanju ministrov za notranje zadeve Slovenije in Hrvaške, Aleša Hojsa in Davorja Božinovića.

Turisti se bodo lahko z aplikacijo vnaprej prijavili z vsemi podatki o tem, kam gredo in kje bodo nameščeni. V naslednjih dneh bi lahko bila tako gneča na meji manjša.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord