25. 11. 2021, 18:00 | Vir: STA

Na ministrstvu za delo poudarili ničelno toleranco do nasilja nad ženskami

profimedia

Boj proti nasilju nad ženskami in dekleti je ključni element spoštovanja temeljnih človekovih pravic, so ob letošnjem mednarodnem dnevu boja proti nasilju nad ženskami sporočili z ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Poudarili so svojo ničelno toleranco do vseh vrst nasilja nad ženskami in dekleti.

Kakršnakoli oblika nasilja, ki temelji na zlorabi moči ene osebe nad drugo, pomeni poseg v temeljne človekove pravice. "Država, z našim ministrstvom na čelu, dela vse, da nasilje nad ženskami in v družini v največji možni meri preprečuje, skrbi za preventivo in ozaveščanje, hkrati pa zagotavlja ustrezne ukrepe za zaščito, obravnavo in oskrbo žrtev nasilja," so zapisali v sporočilu.

Ker se je zaradi pandemije covida-19 povečalo tveganje za pojav nasilja nad ženskami, vključno z nasiljem v družini, so se v okviru slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije (EU) odločili v ospredje postaviti boj proti nasilju nad ženskami in dekleti.

Z današnjo spletno razpravo Ustvarjanje varnih spletnih okolij za ženske in dekleta - Odklikni spletno nasilje!, ki jo je gostil resorni minister Janez Cigler Kralj, so opozarjali tudi na porast problematike nasilja na spletu. V tem mesecu so prav tako ponovili medijsko kampanjo #Odklikni, s katero od leta 2008 ozaveščajo javnost o problematiki spletnega nadlegovanja v Sloveniji.

"Slovenija ostaja zavezana doseganju najvišjih standardov na področju enakosti spolov in boja proti nasilju nad ženskami in dekleti. Zato je ena od prednostnih nalog predsedstva obravnavanje in preprečevanje spletnega nasilja ter ozaveščanje o resnosti problema. Medtem, ko nam digitalna orodja ponujajo velike priložnosti, se moramo zavedati tudi tveganj, povezanih z naraščajočim vplivom interneta, hitrim širjenjem informacijskih in komunikacijskih tehnologij ter razširjenostjo družbenih medijev," je dejal Cigler Kralj.

Digitalno okolje je že sicer zelo zahtevno, izzivi pa so še večji za ženske in dekleta, je dejala evropska komisarka za enakost Helena Dalli. Prav zato bo evropska komisija predlagala iniciativo, da se na seznam zločinov v EU uvrsti tudi sovražni govor in kazniva dejanja iz sovraštva.

Da kar 73 odstotkov žensk iz ZDA utrpi spletno nasilje, kar posledično vodi tudi v nižjo samopodobo, je povedala islandska novinarka Thordis Elva Thorvaldsdottir. Ob tem je opozorila še, da raziskave kažejo na povezavo med spletnim nadlegovanjem ter fizičnim nasiljem nad ženskami.

Ministrstvo sicer vsako leto financira socialnovarstvene programe, med katerimi je področje nasilja. Letos so v ta namen vzpostavili tudi 24-urno telefonsko linijo za pomoč žrtvam nasilja.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.