14. 12. 2020, 16:25

Na mizi predlog o popolnem zaprtju države čez praznike, Gantar podpira zaostrovanje

Shutterstock

Po neuradnih informacijah spletnega portala 24ur.com naj bi pristojni pripravili predlog, ki predvideva popolno zaprtje države po 24. decembru, in sicer do 4. januarja 2021. To pomeni, da bi delovale samo zdravstvene ustanove, lekarne ter trgovine z živili, izdali pa bi tudi priporočilo ali odredbo, da zaposleni v tem času odidejo na kolektivni dopust.

Vlada se pri sprejemu ukrepov zgleduje po drugih evropskih državah, najbolj po Nemčiji, kjer bodo od 16. decembra do 10. januarja veljali še strožji ukrepi. Med drugim se bodo v Nemčiji zaprli šole in vrtci, starši pa bodo dobili plačan dopust, če ne bodo imeli varstva. Odprte bodo le živilske trgovine, lekarne in banke. Med 24. in 26. decembrom bodo dovolili združevanje petih oseb v najožjem družinskem krogu. 

V Sloveniji bodo od torka do 23. decembra nekateri ukrepi sproščeni. V omejenem obsegu bo sproščen javni potniški promet, odpirajo se frizerski saloni, cvetličarne, avtopralnice in čistilnice. V regijah z ugodnejšo epidemiološko sliko in z naloženo aplikacijo za obveščanje o stikih z okuženimi z novim koronavirusom pa bo mogoče prehajati tudi meje občine. Odločitev o ukrepih po 23. decembru pa bo vlada predvidoma sprejela na seji v četrtek. 

Gantarja skrbijo razmere v bolnišnicah

Zdravstveni minister Tomaž Gantar je danes napovedano sproščanje nekaterih ukrepov za zajezitev epidemije pospremil s številnimi pomisleki. Skrbijo ga predvsem omejene kapacitete zdravstva, zato se zavzema za dodatne omejitve med prazniki. Napovedal je tudi razmislek, kako bo v prihodnje potekalo delo in sodelovanje s strokovno posvetovalno skupino za covid-19.

Kot je dejal, ga je na nek način presenetila nedeljska odločitev vlade za sproščanje nekaterih protikoronskih ukrepov. "Sledil sem stališču strokovne skupine, ki se je spremenilo praktično v enem dnevu. Do zdaj sem podpiral njihova stališča in tudi tokrat sicer sem, ob tem da imam sam številne pomisleke na sproščanje, ki se zaključi 23. decembra," je dejal.

Gantar upa, da bodo ljudje v tem obdobju spoštovali vse ukrepe, saj nekih posebnih dodatnih rezerv v zdravstvenem sistemu ni. "Še vedno se da nekaj narediti, najti kakšno posteljo, je pa res, da zdravstvo v tem trenutku ne more sprejemati večjega števila dodatnih bolnikov," je opozoril. Opomnil je, da so ozko grlo predvsem intenzivne postelje in pomanjkanje ustrezno usposobljenega kadra.

Spomnil je na stališče Evropske komisije in Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni, da bi morali veljati strogi ukrepi, glede na to, da se januarja, lahko tudi februarja, pričakuje močan val. Kot je poudaril, je bil že zdaj za strožje omejitve oz. za zaprtje nenujnih gospodarskih dejavnosti. Priznava, da so težave zaradi dolgotrajnega zapiranja veliko dejavnosti, a je hkrati "absolutno za to, da se omejitve uvedejo, glede na to da je zdravstveni sistem na mejah svojih zmogljivosti".

 

 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.