20. 5. 2020, 15:38 | Vir: STA

Na Nizozemskem kuna s koronavirusom okužila delavca

Profimedia
Na Nizozemskem kuna s koronavirusom okužila delavca (foto: Profimedia)

Delavec na nizozemski farmi kun se je verjetno okužil z novim koronavirusom od živali, ki jih tam vzrejajo, je sporočila ministrica za kmetijstvo Carola Schouten. To je prvi primer prenosa novega koronavirusa z živali na človeka v državi, je dodala.

Do okužbe je prišlo na eni od dveh farm blizu mesta Eindhoven na jugu države. Tam so pred tem že ugotovili okužbo med kunami, ki jih vzrejajo zaradi njihovega dragocenega krzna, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ministrica je sporočila, da so raziskovalci primerjali genski zapis koronavirusa v kuni s tistim pri okuženem delavcu ter tako oblikovali "družinsko drevo" za kartiranje njegove mutacije. Ugotovili so, da je "verjetno, da je zaposlenega na okuženi farmi okužila kuna," je zapisala v pismu parlamentu.

Zavrnila pa je bojazni, da bi lahko prišlo do drugih okužb, saj vzorci zraka in prahu izven ograd niso vsebovali virusa.

Kljub temu so v državi dodatno zaostrili ukrepe. Odredili so obvezno testiranje na okužbo z novim koronavirusom na vseh farmah kun in prepovedali obisk vseh farm, kjer so potrdili okužbe, je dodala ministrica.

Oblasti sicer preverjajo tudi morebitno vlogo potepuških mačk na farmi pri širjenju virusa med obema okuženima farmama. Tri mačke na eni farmi so bile namreč okužene z novim koronavirusom.

Najvišje sodišče v državi je sicer leta 2016 razsodilo, da morajo na Nizozemskem sporno vzrejo kun za krzno odpraviti do leta 2024.

Na Nizozemskem so doslej potrdili 5715 smrti zaradi covida-19 ter 44.249 primerov okužbe.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.