24. 1. 2021, 10:18 | Vir: STA

Na Novi Zelandiji prva nova okužba s koronavirusom po dobrih dveh mesecih

profimedia

Na Novi Zelandiji so danes potrdili prvo novo okužbo s koronavirusom po več kot dveh mesecih, kar je na območju severno od Aucklanda že sprožilo mrzlično iskanje stikov okužene in razmišljanja o omejevalnih ukrepih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Novi koronavirus so potrdili pri 56-letni ženski, ki se je pred kratkim vrnila iz štirimesečnega potovanja po Evropi. Ob prihodu na Novo Zelandijo je morala preživeti 10 dni v karantenskem hotelu in ker je bil nato test na covid-19 negativen, so jo izpustili.

Zatem sta z možem več dni potovala po Severnem otoku in obiskala okoli 30 različnih krajev, nato pa je ženska zbolela in test na novi koronavirus je bil pozitiven.

Zdravstvene oblasti skušajo zdaj ugotoviti, s kom vse je bil par v stiku. Minister za zdravje Chris Hipkins pa je dejal, da je še prezgodaj, da bi razmišljali o morebitni uvedbi omejevalnih ukrepov. "Ne vemo še, od kje izvira okužba," je dejal.

Žensko so namreč v karantenskem hotelu testirali kar dvakrat in obakrat sta bila testa negativna. Tudi njen mož ni kazal nobenih simptomov okužbe. Obstaja pa možnost, da se je ženska okužila v karantenskem hotelu, iz katerega so jo izpustili 13. januarja. Okoli 600 ljudi, ki so v tem času bivali v tem hotelu, so zdaj zaprosili, da se izolirajo in ponovno testirajo, navaja AFP.

To je sicer že drugi primer, da je zbolel nekdo, ki je po prihodu v državo uspešno prestal obvezno desetdnevno karanteno v zaprtem hotelu. Prvi tak primer je bil avgusta moški, ki se je vrnil iz Indije. Testi so bili negativni, simptomi pa so se mu začeli kazati peti dan po odhodu iz karantenskega hotela.

Nova Zelandija je bila sicer od 18. novembra država brez covida-19 v splošni populaciji. Skupaj so v tej državi s petimi milijoni prebivalcev zabeležili 1927 okužb z novim koronavirusom in vsega 25 smrti.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord