N. Vo. | 21. 2. 2024, 21:46

Reševali ga bodo celo noč: na območju Gotenice se je ponesrečil jamar

Fotografija je simbolična.

Profimedia

 Kljub hitremu odzivu reševalne ekipe še niso dosegli poškodovanega jamarja.

Danes popoldne prišlo do nesreče v eni izmed jam v bližini Jelen Brda, kjer se je poškodoval jamar. Reševalci so takoj začeli z akcijo in se spustili v jamo, je za N1 potrdil vodja intervencije, Damijan Šinigoj. Kljub hitremu odzivu reševalne ekipe še niso dosegli poškodovanega jamarja.

Dogodek se je zgodil, ko je skupina jamarjev raziskovala jamo v okolici Gotenice. Kot so poročali na 24ur.com, je eden izmed članov skupine med raziskovanjem utrpel poškodbe. Po nesreči je bil takoj organiziran reševalni poseg, v okviru katerega se prva oskrbovalna ekipa že premika proti mestu nesreče, da bi zagotovila nujno medicinsko pomoč in ustvarila začasno zavetje za poškodovanca, je dodal Šinigoj. Poškodovani jamar se je nahajal 150 metrov pod površjem, ko je zdrsnil in padel za približno šest metrov, kar je povzročilo poškodbe zapestja in reber, zaradi česar ima težave z dihanjem. Njegovi sopotniki so mu na mestu nesreče nudili prvo pomoč.

Fotografija je simbolična.

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Vodja intervencije je napovedal, da bo kmalu v jamo prispel tudi zdravnik, ki bo ocenil stanje poškodovanca in določil nadaljnje postopke. Šinigoj je izpostavil, da je poškodovani jamar preveč poškodovan in v bolečinah, da bi sam lahko zapustil jamo. Za izboljšanje komunikacije med reševalnimi ekipami in poškodovancem vzpostavljajo tudi jamarski telefon, poroča N1.

Kot še poročajo, prva ekipa še ni prišla do poškodovanca, zato so podrobnosti o njegovem stanju omejene, a je kljub predvideni reševalni akciji, ki naj bi trajala celo noč, optimističen. Omenil je tudi, da dodatno oviro pri reševanju predstavlja ozkost jame.

Policijska uprava Ljubljana je bila o incidentu obveščena okoli 18. ure in je potrdila, da življenje poškodovanca ni v nevarnosti, poroča N1. Aktivirane so bile vse pristojne službe, ki sodelujejo pri reševanju jamarja iz težko dostopnega terena.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord