29. 9. 2021, 10:25 | Vir: STA

Na otoku La Palma lava dosegla morje

Kike Rincón/EUROPA PRESS/dpa

Na otoku La Palma je lava iz vulkana v torek zvečer dosegla morje, je na Twitterju sporočil vulkanološki inštitut Kanarskih otokov. Na poti do morja je 1000 stopinj Celzija vroča lava uničila tudi plantažo banan, pri čemer so se ob stiku z gnojili sprostili strupeni plini, poročajo tuje tiskovne agencije.

Ob dosegu morja je lava v manj kot uri oblikovala okoli 50 metrov visok nanos. Španski inštitut za oceanografijo je na Twitterju objavil posnetke, na katerih je videti, kako je ponoči žgoča lava dosegla morje in se je začela kopičiti, ob tem pa v nebo uhaja para.

Zaradi bojazni pojava strupenih plinov ob stiku lave s slanim morjem, so že pred tem oblasti prepovedale gibanje na prostem za okoli 300 ljudi, ki živijo v bližini. Veter je čez noč strupene pline odnesel proti morju, zato je tveganje za lokalno prebivalstvo veliko manjše, kot so se oblasti sprva bale, so danes sporočile pristojne službe.

Na otoku so v torek razglasili katastrofo. Do sedaj je lava uničila skoraj 600 stavb. Zdoma je še okoli 5600 ljudi, nekaj pa se jih je po evakuaciji lahko že vrnilo domov. Po ocenah je izbruh ognjenika povzročil za več sto milijonov evrov škode.

Vulkan Cumbre Vieja na jugu otoka je izbruhnil 19. septembra, prvič po 50 letih. Zaenkrat ni možno oceniti, kako dolgo bo vulkan aktiven.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.