28. 9. 2021, 12:19 | Vir: STA

Na Otoku pozivi k prioritetnemu dostopu do goriv za ključne delavce

Xinhua/STA

V Veliki Britaniji se nadaljuje panično kupovanje bencina in drugih pogonskih goriv. Krepijo se pozivi, naj se prioritetni dostop na bencinske servise zagotovi zdravstvenemu osebju, policistom in drugim ključnim delavcem. Britanski premier Boris Johnson zaenkrat na pomoč še ni vpoklical vojakov, so pa ti v pripravljenosti.

Na bencinskih servisih na Otoku se tudi danes vijejo dolge vrste. Potrošnike namreč skrbi, da bi lahko črpalke zaradi pomanjkanja voznikov cistern kmalu ostale prazne, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Britanska vlada vztraja, da je goriva v državi dovolj. Vseeno pa so zaradi motenj v dostavi do bencinskih servisov nekateri delavci tudi v javnem sektorju že ostali doma.

Namestnik predsednika britanskega medicinskega združenja British Medical Association David Wrigley je tako pozval, naj vlada nujno ukrepa še danes. Zdravstvenim delavcem bi tako po njegovem morali zagotoviti prioritetni dostop do goriva. "Ne moremo čakati v vrstah dve ali tri ure za bencin ali dizel, ko moramo obravnavati paciente," je Wrigley dejal za radio Times.

Tudi direktorica za Anglijo v britanskem sindikatu zdravstvenih delavcev Royal College of Nursing Patricia Marquis je opozorila, da si javni zdravstveni sistem ne more privoščiti izgube dodatnih delavcev zgolj zato, ker se ne morejo pripeljati na delo. "Nekateri člani že svarijo svoje zaposlovalce, da morda jutri ne bodo mogli na delo," je dodala.

Kljub krepitvi krize se Johnson v ponedeljek ni odločil za vpoklic vojakov, ki bi dobavljali gorivo namesto manjkajočih voznikov. Je pa vojska v visoki pripravljenosti, da vskoči, če bo potrebno, je sporočil.

Pomanjkanje voznikov pa ne vpliva le na dobave goriva, pač pa se praznijo tudi police trgovin

Britanska vlada vztraja, da se podobne težave pojavljajo povsod po Evropi, med njenimi ukrepi pa so začasna ukinitev pravil konkurence v sektorju, izdaja dodatnih 5000 trimesečnih vizumov za tovornjakarje, pohitritev izobraževanja za voznike tovornih vozil in poskus, da na ceste znova privabi tovornjakarje, ki imajo vse potrebne licence, a trenutno poklica ne opravljajo.

Zaradi brexita so mnogi tuji vozniki morali zapustiti Otok, kar je prizadelo različne sektorje, od prehranskega do gradbenega. Številni vozniki v Veliki Britaniji so namreč prihajali iz vzhodne Evrope in jim nova migrantska politika ni šla na roko. Številni pa so se v domače države vrnili tudi zaradi zdravstvene krize, ki jo je povzročil covid-19.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ